Radio en Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een portret van de Verenigde Senioren Partij, die meedoet aan de Tweede-Kamerverkiezingen. In 1994 zorgden de ouderenpartijen voor een schokeffect bij de gevestigde politiek, maar ze gingen snel ruziënd ten onder. Ned.2, 17.30-18.55u.

B&W. Gesprek met de zonen van de twee Nederlandse echtparen die drie jaar geleden op gruwelijke wijze werden vermoord in Monfort, in Zuid-Frankrijk. De rechtszaak begint binnenkort en de nabestaanden mogen volgens Frans recht getuigen. Hoe bereiden ze zich voor op de confrontatie met de verdachte? Ned.3, 19.28-20.00u.

Netwerk. Portret van Ground Zero, de plek in New York waar het World Trade Center stond. Een half jaar na de ramp is men nog druk bezig brokstukken van de ingestorte wolkenkrabbers op te ruimen. Verder aandacht voor het proces in Almelo tegen de eigenaars van de ontplofte vuurwerkfabriek S.E. Fireworks. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor het eerste kort geding dat een vader begint tegen een basisschool in Utrecht waar zijn kind door medeleerlingen wordt gepest. Ook een gesprek met Ehud Barak over nieuwe aanvallen van Israël op Palestina. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRE

DNW JE maintiendrai/IK zal handhaven. Eerste deel van het drieluik over de kloof tussen eigenbelang en solidariteit. De programmamakers gaan op zoek naar wat Nederlanders als `de ideale woonbeleving' ervaren. Ned.3, 20.35-21.30u.

De mensen van hotel Torarica. Vierde deel van een serie waarin de medewerkers van het grootste hotel in Paramaribo worden gevolgd. Ned.1, 22.25-22.55u.

Dokument: Onbemiddelbaar. Tweede deel van een drieluik over de verrichtingen van de Sociale Dienst in Velsen. Abduh Zendah kwam in 1975 van Tunesië naar Nederland op uitnodiging van Feyenoord. Zijn gedroomde carrière als voetballer mislukte en na verschillende baantjes moest hij een beroep doen op de Sociale Dienst. Ned.1, 22.55-23.40u.

Dagboek van het front: Afghanistan. Eerste deel van een serie over de strijd van de Noordelijke Alliantie tegen de Talibaan. Journalist Sebastian Junger, bekend van de bestseller A perfect storm, en fotograaf Reza reisden een jaar geleden naar Afghanistan om verzetsleider Ahmed Shah Massoud te volgen. National Geographic, 21.00-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Acteur Gijs Scholten van Asschat over zijn rol in het stuk de Monkees en de Belgische senator Jean-Marie Dedecker over de reden waarom hij enige tijd geleden een journalist mee naar de cel van Marc Dutroux smokkelde. RTL4, 22.30-23.30u.

AMUSEMENT

Felderhof ontmoet. Rik Felderhof ontmoet society-chroniqueur Thomas Lepeltak, die onder het pseudoniem Stan Huygens in De Telegraaf schrijft. Ned.1, 21.00-21.55u.

Flogiston. Biochemicus Focko Rommerts over de overeenkomst tussen de geur van varkens en de geur van de liefde. En de jongste promovendus van Nederland, Whee Ky Ma, over natuurkunde en de hersenen. Ned.3, 23.15-23.55

Lijst 0. Zie tv-vooraf. Ned.2, 21.18-21.50

FILM

Edie & Pen (Matthew Irmas, 1997, VS). Echo's van Thelma & Louise klinken door in nergens in de bioscoop uitgebrachte tragikomedie. Twee zojuist gescheiden vrouwen – Jennifer Tilly en Stockard Channing – babbelen en ruiken aan nieuwe romances in `echtscheidingshoofdstad' Reno. RTL5, 21.00-22.50u., onderbroken door reclame.

Judith Therpauve (Patrice Chéreau, 1978, Frankrijk). Conventioneel drama over krantenmilieu valt op door hoofdrol van Simone Signoret. TV5, 22.15-0.20u.

Rosa Luxemburg (Margerethe von Trotta, 1986, W-Duitsland). Teleurstellende hagiografische film over de organisatorisch en retorisch begaafde heldin van het Duitse proletariaat (1870-1919). ARD, 0.50-2.45u.

RADIO

Kunststof. Gast is Herman van Veen, die op 17 maart de Radio 2 Zendtijdprijs krijgt uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlandse Lied in theater Carré in Amsterdam. Radio 1, 19.00-20.00u.

De Avonden. Onder meer een reportage over de teloorgang van Het Schipperskwartier, de rosse buurt in Antwerpen en een gesprek met zangeres en liedjesschrijfster Fay Lovsky. 747 AM, 22.02-24.00u.