PSV krijgt extra rustdag van mat Roda JC

Tien dagen mocht PSV herstellen van de slijtageslag bij Leeds United en Roda JC gunde de landskampioen nog een extra rustdag. Ondanks een 4-1 overwinning op de door interne conflicten geplaagde Limburgers liep PSV zaterdagavond ook enige schade op. Middenvelder Vogel hield een zware hersenschudding over aan de botsing met Roda-voorstopper Vrede en de Zwitser mist zeker het eerste duel met Feyenoord in de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi. Bovendien incasseerde verdediger Hofland bij een 4-0 voorsprong een onnodige rode kaart, waardoor hij wordt geschorst voor het competitieduel tegen Vitesse.

PSV-coach Gerets verklaarde dat hij ,,perfect gelukkig'' zou zijn geweest, als scheidsrechter Bossen het duel met Roda JC bij rust had beëindigd. Na de eerste helft leek voor het oppermachtige PSV een herhaling van de 8-0 uit 1996 in het verschiet. Roda JC lijkt volgens zijn Belgische coach Leekens momenteel meer op Peyton Place dan op een voetbalclub. Uitgerekend voor de return tegen AC Milan leverde het almachtige bestuurslid Hendriks in het weekblad Voetbal International felle kritiek op de trainer, die hij ,,slap en lui'' noemde en doelman Kalac en verdediger Vrede, de ,,rotte appels'' in de selectie. Met zijn uitlatingen creërde Hendriks slechts een verdeelde ploeg.

De financieel onafhankelijke Leekens relativeerde de muiterij van Roda's huisbankier Hendriks, alsof hij een stofje van zijn trui blies. Maar het zielloze spel van Roda JC tegen PSV wierp de vraag op hoe zwak AC Milan, dat slechts na een dramatische serie strafschoppen de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi bereikte, wel niet moet zijn. In scherpe bewoordingen kapittelde Leekens zijn spelers, die als ,,juffrouwen'' hadden gevoetbald. ,,Dit zal wel het post-Milan syndroom zijn'', schamperde Leekens, die zich tegenover zijn voormalige teamgenoot Gerets geneerde voor het slappe verweer van zijn elftal. ,,We verdedigden in de stijl van Di Stefano, maar die voetbalt volgens mij al jaren niet meer. Blijkbaar zitten sommige spelers nog op een wolk, maar we hebben geen topvedetten. Ik zal mijn woede voor me houden in de hoop dat iedereen zich nu weer op de competitie richt.''

Vooral Vrede lijkt mentaal geknakt na het verwijt van bestuurder Hendriks dat hij zich niet als een professional gedraagt. Met zijn toch al houterige motoriek was de 29-jarige Vrede een karikatuur van een verdediger. In de achttiende minuut wist Vrede niet wie hij moest dekken na een corner van Bouma, zodat PSV-aanvaller Kezman de kopbal van collega Vennegoor of Hesselink de juiste richting kon geven: 1-0. Elf minuten later maaide Vrede finaal over de bal heen en had Vennegoor alle tijd om Roda-keeper Kalac te passeren: 2-0. Geen wonder dat PSV-aanvoerder Van Bommel volgens zijn trainer Gerets als ,,een veldheer'' had gespeeld. Zelfs met vijf verdedigers gaf Roda in de defensie een zee van ruimte weg.

Zo leidde bijna elke pass Van Bommel tot gevaar voor Roda, dat na treffers van topscorer Vennegoor en Rommedahl duizelig de kleedkamer opzocht. Volgens de reeds na één helft vervangen rechtsback Senden mocht ook trainer Leekens zich de wanprestatie van Roda JC aanrekenen. Zijn behoudende tactiek deugde van geen kanten. Senden constateerde dat hij voor rust voortdurend met twee tegenstanders werd geconfronteerd, omdat niemand PSV-linksback Bouma een strobreed in de weg legde. ,,We hadden onze strategie na tien minuten moeten bijstellen'', meende Senden. De woedende Leekens wachtte tot de rust om zijn ploeg tot de orde te roepen. Toen was het kwaad al geschied.

Met een naïeve actie voorkwam PSV-verdediger Hofland dat Roda ook in de tweede helft over de kling zou worden gejaagd. Wat bezielde de 22-jarige international in de 61ste minuut om de doorgebroken invaller Soetaers bij zijn shirt te grijpen, terwijl de wedstrijd was beslist? Arbiter Bossen stuurde Hofland terecht naar de kleedkamer, maar PSV-coach Gerets meende dat zijn libero ,,in een reflex had gehandeld''. En met een zure ondertoon: ,,Als je op niveau hebt gevoetbald, weet je dat zoiets kan gebeuren.'' Gerets had moeten zeggen: `een verdediger op topniveau gebeurt zoiets niet'. Na het gedwongen vertrek van Hofland strafte Roda de wanorde in de verdediging bij PSV met een treffer van invaller Sonko meteen af.

Tot dan hoefde Waterreus slechts een kopbal van de Griekse spits Anastasiou onschadelijk te maken en de doelman had zich dan ook geen betere rentree kunnen wensen. Voor het eerst sinds 16 december verdedigde Waterreus het doel van PSV in de wetenschap dat het contract met zijn concurrent Kralj wordt ontbonden. Ook de vaste reserve Lodewijks mag vertrekken. Zeven maanden lang worstelde Waterreus met ontstekingen in zijn ellebogen en na de derde complicatie in het genezingsproces werd hij door de clubleiding zelfs met vakantie naar Amerika gestuurd. Net op tijd is Waterreus fit voor de cruciale fase in het seizoen. Maar ook zonder doelman had PSV gewonnen van Roda JC, dat in de eigengereide bestuurder Hendriks zijn grootste tegenstander heeft.

PSV

4

Roda JC

1

Ruststand 4-0. 18. Kezman 1-0, 28. Vennegoor of Hesselink 2-0, 38. Vennegoor of Hesselink 3-0, 45. Rommedahl 4-0, 62. Sonko 4-1. Schds: Bossen. Tsch: 31.000. Rode kaart: 61. Hofland (PSV). Gele kaarten: Sonkaya en Luijpers (Roda JC).

    • Robèrt Misset