Politieke partijen in Rotterdam wachten nog op stap Fortuyn

In Rotterdam is verwarring ontstaan over het uitnodigingenbeleid van Pim Fortuyn. Als lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam, dat vorige week de gemeenteraadsverkiezingen won, heeft hij het voortouw bij de vorming van een nieuw college. Diverse fracties zeggen niet te zijn uitgenodigd voor een gesprek met hem.

Volgens Ronald Sørensen, tweede man van Leefbaar Rotterdam, hebben ,,ik dacht, alle partijen'' een uitnodiging gekregen. ,,In elk geval mondeling, maar volgens mij ook schriftelijk.''

Maar PvdA, CDA, VVD en D66, de potentiële partners voor een college, hebben ,,geen mail, geen brief'', aldus de woordvoerders van PvdA en VVD.

CDA-lijsttrekker Sjaak van der Tak: ,,Hier ligt ook niks.'' Mea van Ravesteyn (D66): ,,Ik hoorde zaterdagmiddag op de radio dat wij zouden worden uitgenodigd. Maar ik heb niks gezien.''

Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD zouden samen een meerderheidscollege kunnen vormen. CDA en VVD lieten vorige week al weten samenwerking met Pim Fortuyn niet uit te sluiten. De PvdA is terughoudender. ,,Maar een gesprek gaan wij altijd aan'', aldus de woordvoerder.

Het CDA zou ,,het liefst een zo breed mogelijk college willen''. Van der Tak: ,,Dus met de PvdA erbij. Maar dan moet er wel een breed overleg komen.'' Van der Tak vermoedt dat Pim Fortuyn nog niet klaar is. ,,Hij moet met een stuk komen om de onderhandelingen mee te openen. Dat is er denk ik nog niet.''

Sørensen herhaalde vanmorgen het standpunt van zijn lijsttrekker, dat de partij graag in het college wil. ,,Wij willen de stad veranderen. Dan moet je meebesturen.'' Pim Fortuyn zei vorige week met wethouders van buiten de raad te zullen komen. Sørensen: ,,Maar of dat weer zeven wethouders moeten worden, zoals nu? Misschien willen we er zes. Of vier. Een wethouder kost twee ton en heeft een auto met chauffeur.'' Van der Tak (CDA): ,,Ik zou onder deze omstandigheden eerder zeggen: liever meer dan minder wethouders.''

Vandaag was er op het stadhuis in Rotterdam een `introductieprogramma' voor nieuwe raadsleden, met korte inleidingen over theorie en praktijk van het gemeentebestuur.

Leden van Leefbaar Rotterdam waren daar niet bij. Geschiedenisleraar Sørensen: ,,Ik heb wel een uitnodiging gekregen, maar veel te laat. Dus ik denk dat ze niet op ons hadden gerekend. Ik sta gewoon voor de klas vandaag. Trouwens, zulke inleidingen, dat beklijft toch niet, dat weet ik uit het onderwijs.''