Politiek moet sexy zijn

,,Wij willen politiek sexy maken en aantrekkelijk voor jongeren'', zegt tv-directeur Maarten van Dijk van de jongerenzender BNN over het nieuwe programma Lijst 0. Tv-babes Bridget Maasland en Katja Schuurman hebben de taak om dat voor elkaar te krijgen. Ze zijn de fictieve lijsttrekkers van lijst 0 (NUL: Nieuw, Uitdagend en Luidruchtig). Voor het programma brengen de dames allerlei politici een bezoekje en onderzoeken wekelijks tot de verkiezingen op 15 mei de mogelijkheden een jongerenpartij op te richten.

In de aflevering van vanavond kijken Katja en Bridget met hun campagneleider Bart de Graaff wat daar allemaal voor nodig is. En op een een speciale internetsite (www.omroep.nl/bnn/lijst0) kunnen jongeren op stellingen reageren. Verder gaan zij na of bestaande partijen nog echte idealen hebben of dat het slechts opportunisme betreft. Bovendien willen de presentatrices weten hoe het komt dat Den Haag vaak als een stoffig babbelpaleis wordt ervaren. Ook wordt naar de standpunten van bestaande partijen geïnformeerd.

Thom de Graaf (D66) wordt de vraag voorgelegd of hij voor zes extra Kamerzetels naakt in de Playboy gaat staan. Hij vindt het een moeilijke vraag, maar wil uiteindelijk geen zetels winnen door zijn geslachtsdeel te tonen.

Ook Tweede-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven krijgt een bezoekje van de dames. Wat doet Jeltje om wakker te blijven tijdens saaie debatten? Blijft haar blik weleens hangen op een knappe man? En zitten er mannen in de Kamer om verliefd op te worden?

Niet alleen de politici krijgen bezoek van lijsttrekkers Bridget en Katja.

Jongeren worden eveneens aangeproken over hun politieke voor- en afkeur. Zo bezoekt Katja Marokkaanse jongeren en praat Bridget met gelovige jongeren in een kerk. ,,Jullie stemmen zeker allemaal CDA, ChristenUnie of SGP?'', vraagt ze.

Hoewel Lijst 0 zich richt op jonge kiezers, wil het programma potentiële Pim-Fortuynstemmers er niet van weerhouden op deze man te stemmen. ,,We geven geen stemadvies, maar willen overbrengen dat jongeren op 15 mei toch echt moeten stemmen. Je moet ons meer zien als een doorgeefluik'', zegt Bridget.

Lijst O, BNN, Ned.2, 21.18-21.53u.

    • Rieneke van Tongeren