Op zoek naar hippe cyberliefde

Jan, Kees, Ray en Maiko heten ze, de internetridders van Lisa. Sinds het uit is met haar geliefde is ze naarstig op zoek naar een nieuw avontuur in haar leven. De boze buitenwereld komt haar echter te dichtbij en daarom verschanst ze zich achter haar laptop om weg te dromen bij de virtuele werkelijkheid van internet. Surfend over het net gaat ze de eenzaamheid te lijf en begint ze haar zoektocht naar liefde door cyberspace.

Maar de mannen willen meer en soms stemt Lisa toe in een fysieke ontmoeting. Die mondt steevast uit in een anticlimax. Na de ongemakkelijke eerste kennismaking komen de heren los. Ze willen uit met Lisa, nemen een bloemetje mee of bieden aan voor haar te koken. Op die momenten echter zijn de herinneringen aan haar ex zo overweldigend dat Lisa terugdeinst voor verdere intimiteiten.

De voorstelling Sexsells, over een cybermaagd in chatworld zoals de ondertitel luidt, gaat over de schrijnende paradox van het internettijdperk waarin ongelimiteerd chatten met wildvreemden de menselijke behoefte aan contact in de hand lijkt te werken, maar juist tot eenzaamheid kan leiden. Nieuwerwetse problematiek dus, passend in het straatje van regisseur Peter Pluymaekers. Zo maakte hij eerder voor een jong, modern publiek onder andere de voorstellingen Trainspotting en Hooligans, over respectievelijk drugsgebruikende jongeren en gewelddadige voetbalsupporters.

Pluymaekers' directe, soms rauwe manier van theatermaken kan confronterend zijn maar in dit geval blijft de schok uit. Pluymaekers en tekstschrijfster Els Schaper lieten zich inspireren door Werner Schwabs Der Reizende Reigen, over mensen die hun seksuele lusten niet achter een laagje vernis en extravagant taalgebruik kunnen verbergen. De internettaal waarvan Lisa en haar mannen zich bedienen steekt daar armoedig bij af. En verder is het vast spannend, meedoen in een chatroom – maar wie er naar kijkt voelt zich een buitenstaander.

Toch is gebrobeerd het publiek binnen te trekken in Lisa's virtuele wereld. Zo is het projectiescherm achter het roze belichte hartvormige podium voortdurend on line en kunnen we de teksten en beelden die de personages elkaar sturen zien. Bovendien zijn er live video-opnames van Lisa die levensgroot op het doek terecht komen. Het oogt kortom allemaal hip en modern en swingend – de met zendmicrofoons uitgeruste acteurs Noor Denteneer, Has Drijver en Dennis van de Ven zingen en dansen af en toe een nummertje – maar veel meer dan een paar aardige scènes levert het niet op. De zoektocht naar liefde, dat aloude onderwerp, steekt hier in een eigentijds jasje waar je eerder dan bedoeld op uitgekeken raakt.

Voorstelling: Sexsells door ZEP-projecten, naar Der Reizende Reigen van Werner Schwab. Regie en vormgeving: Peter Pluymaekers. Gezien: 10/3 Rozentheater Amsterdam. Tournee: 12 t/m 30/3. Inl: 020-4287517 of www.zep.nu

    • Noor Hellmann