Noodplan van VS voor kernaanvallen

De Amerikaanse regering stelt een noodplan op voor een nucleaire aanval op zeven landen, wanneer één van die landen de Verenigde Staten met massavernietigingswapens zou bedreigen.

Dat bleek dit weekeinde uit een uitgelekt geheim rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie, waaruit de Los Angeles Times en The New York Times citeerden. De zeven landen zijn China, Rusland, Irak, Noord-Korea, Iran, Libië en Syrië, aldus de Los Angeles Times afgelopen zaterdag.

Volgens de krant zouden de wapens in drie gevallen kunnen worden gebruikt: wanneer doelen niet met conventionele wapens kunnen worden uitgeschakeld; als vergelding tegen een aanval met nucleaire, biologische of chemische wapens; of in geval van ,,een verrassende militaire ontwikkeling''. Het geheime rapport van het Pentagon spreekt onder meer van de noodzaak om met kernwapens ondergrondse bunkers te penetreren, waar mogelijk massavernietigingswapens liggen opgeslagen.

Behalve China en Rusland staan alle genoemde landen op de Amerikaanse lijst van staten die terrorisme steunen. In zijn State of the Union-toespraak noemde president Bush in januari Irak, Iran en Noord-Korea een `As van het Kwaad'. Het Pentagon heeft het rapport, de `Nuclear Posture Review', in januari naar het Congres gestuurd. Het rapport riep dit weekeinde uiteenlopende reacties op in de VS. Volgens wapenbeheersingsdeskundigen kunnen de plannen een nucleaire aanval waarschijnlijker maken. Maar woordvoerders van het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken onderstreepten dat er slechts sprake is van een studie of noodplan.

Nationaal veiligheidsadviseur Condoleeza Rice zei: ,,We willen allemaal het gebruik van massavernietigingswapens minder waarschijnlijk maken. De manier waarop je dat doet is een zeer sterk signaal geven, aan iedereen die massavernietigingswapens tegen de Verenigde Staten zou kunnen gebruiken, dat ze op een vernietigend antwoord kunnen rekenen.'' Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell sprak van ,,logische, militaire conceptuele planning'', die geen voorbode is van daadwerkelijk Amerikaans optreden. Hij wees erop dat de planning wel mogelijke tegenstanders kan afschrikken: ,,We denken dat het het beste is voor elke potentiële tegenstander om onzeker te zijn in zijn kansberekening.''

Powell zei ook dat de studie Rusland vrijwel geëlimineerd heeft als nucleaire vijand en zich richt op `schurkenstaten' die massavernietigingswapens ontwikkelen. Powell noemde daarbij Iran, Irak, Syrië en Noord-Korea.

De reacties uit de genoemde landen waren dit weekeinde betrekkelijk rustig. Het hoofd van de commissie van Buitenlandse Zaken van de Russische Doema, Dmitri Rogozin, beschuldigde de VS zaterdag van intimidatie. ,,Ze lopen rond met een grote knuppel, een nucleaire knuppel, die geacht wordt ons bang te maken'', aldus Rogozin. De publicatie van het rapport noemde hij een bewust lek om de Russische reactie te peilen. Het rapport van het Pentagon lekte uit aan het begin van een reis van de Amerikaanse vice-president Cheney door Europa en het Midden-Oosten.

achtergrond: pagina 5

hoofdartikel: pagina 7