Klassiekers Mini & Maxi

Als twee doodbidders staan Mini & Maxi, voor het doek, hun publiek op te wachten. Met uitgestreken gezicht, waarop toch van alles te lezen staat. Eén oogopslag, één nauwelijks merkbaar knikje met het hoofd zeggen genoeg. Synchroon en in opperste kalmte gaan de handen op de buik of op de rug; zelfs als ze van de ene voet op de andere gaan staan, gebeurt dat tegelijk. En alleen wie al hun shows nog uit zijn hoofd kent, weet dat ze straks, in diezelfde stoïcijnse stijl, een goocheltruc zullen doen. En dan nog een, en nog eentje.

Volgens de oude wetten van het internationale variété-vak doet een artiest zijn leven lang met één nummer, want de hele wereld is zijn werkterrein – en er blijft altijd nog wel iets aan te vervolmaken. Karel de Rooij en Peter de Jong, alias Mini & Maxi, hebben daar echter nooit genoeg aan gehad. In bijna dertig jaar hebben ze een stuk of acht avondvullende voorstellingen gemaakt, waarin heel wat nummers op zichzelf al goed genoeg zouden zijn geweest om dat ene definitieve Mini & Maxi-nummer te worden. Maar pas nu hebben ze zichzelf een jubileumtournee met greatest hits gegund.

De Rooij en De Jong zijn theaterclowns, maar hun clownerie is van de verfijnde soort. Bij de stemmige muziek van een multi-instrumentaal driemansorkest glijdt de show soepel van scène naar scène. Een feest van herkenning is het, maar dat niet alleen: in elk nummer duiken onverwachte details op, die zelfs de vaste bezoeker toch weer verrassen. Ook in mijn favoriete nummer, waarin ze van een lege jas met hoed een derde persoon met een eigen wil weten te maken.

Het grootste deel van 30 jaar theater bestaat uit een concert met muziek uit alle windstreken en een aaneenschakeling van capriolen, waarin De Jong, met zijn vis comica vooral de komische stoorzender speelt en De Rooij de serieuze muzikant op viool en panfluit is. Het loopt uit op een mooi verstilde verkleedscène voor twee metershoge kleedkamerspiegels – met twee klaaglijke clowns met een zingende zaag waarop Parlez moi d'amour wordt gespeeld, en tenslotte de niezende poppenspeler met zijn menselijke marionet. Klassieke nummers, die van Mini & Maxi een uniek duo hebben gemaakt.

Voorstelling: 30 jaar theater, door Mini & Maxi (Karel de Rooij en Peter de Jong). Muziek o.l.v. Krijn van Driel. Regie: Jos Thie. Gezien: 5/3 in Nieuwe de la Mar, A'dam. Tournee t/m 25/5. Inl. (0900) 9203 of www.interpresario.nl

    • Henk van Gelder