Industrie wil JSF-contract weer bekijken

De Nederlandse bedrijven die mee willen doen aan het Joint Strike Fighter (JSF)-project, willen de komende weken opnieuw gaan praten met de overheid over de financiële voorwaarden.

Dat heeft de industrie vanochtend gezegd tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het parlement spreekt vandaag met een groot aantal betrokkenen in het JSF-project. Dat gebeurt ter voorbereiding van het Kamerdebat over het kabinetsbesluit om voor 800 miljoen dollar mee te gaan doen in het JSF-programma. Het bedrijfsleven moet een deel van dat geld gaan terugbetalen. Dat gebeurt door het afdragen van een deel van de omzet die de industrie hoopt te genereren als ze aan het project meedoet. De JSF moet op termijn het F-16 gevechtsvliegtuig vervangen.

Dit weekend werd bekend dat er onenigheid is tussen de overheid en de industrie over de financiële voorwaarden. De bedrijven zijn onaangenaam verrast met het uitgewerkte contract dat zij afgelopen vrijdag ontvingen. De overeenkomst heeft ,,de schijn van afwijkingen van wat we hadden afgesproken', zo zei woordvoerder K. Vis tijdens de hoorzitting. Hij wil de komende weken ,,gaan kijken of we elkaar goed begrijpen''. Kernpunt is dat het bedrijfsleven zijn bijdrage aan een maximum gebonden wil zien. Voor de overheid is dat onaanvaardbaar. Het kabinet heeft altijd gezegd dat al het geïnvesteerde overheidsgeld terug moet komen, inclusief de rente's op bijvoorbeeld leningen.

Directeur H. Dibbetz van de gezamenlijke defensie-industrie zei tijdens de hoorzitting dat alle deelnemende bedrijven het contract zullen tekenen ,,als we uit de interpretatieverschillen komen''. Voor een aantal ondernemingen, waaronder het grootste Nederlandse defensiebedrijf Thales, is de overeenkomst in de huidige vorm ,,absoluut onacceptabel', aldus een woordvoerder.

Het Politiek Forum van de PvdA heeft zich zaterdag in Utrecht unaniem uitgesproken tegen Nederlandse deelname aan de ontwikkeling van de JSF, de Amerikaanse straaljager die de opvolger moet worden van de F16.

Het `partijparlement' van de PvdA ging daarmee in tegen de opvattingen van partijgenoot premier Kok. Kamerlid Timmermans, woordvoerder van de Kamerfractie inzake de JSF, maakte in de vergadering melding van zijn `groeiende twijfels' in dit verband. Het Politiek Forum is een partijorgaan dat geen beslissingen neemt, maar slechts `zwaarwegende adviezen' geeft.