ICP Orchestra

Wat direct opvalt aan Oh, my Dog, de eerste van het Orchestra van de Instant Composers Pool in vele jaren, is het kleine aandeel van pianist Misha Mengelberg. De enige compositie op zijn naam is A la Russe, een verbazend braaf stukje barok voor strijkers en klarinet. Andere composities zijn geschreven door rietblazer Michael Moore en collega Ab Baars, wiens Close Encounter with Charles's Country Band ook hoorbaar refereert aan Charles Ives.

De beeldendste muziek op deze cd komt van cellist Tristan Honsinger in de vorm van een serie schetsen die loopt van Oh, my Deer! tot Oh my Dog! Het zijn onweerstaanbaar grappige bedenksels die bijna smeken om een stukje theater of, nog liever, een tekenfilm. Dat zich ook vogels, kikkers en fantasie-dieren laten horen is dan ook passend.

De resterende muziek staat op de naam van het hele Orchestra en dat betekent veel improvisatie, of om het op zijn ICP's te zeggen: `instant composing'. Het overtuigendste stuk volgens deze methode is het bedrieglijk getitelde Happy Dreams dat qua impact niet onderdoet voor het legendarische Machine Gun waarmee wat Europa betreft in 1968 de `free jazz' begon, met ook toen al drummer Han Bennink. Dat de laatste in zijn rol van hoesontwerper voor de derde keer in successie aandacht aan de waf-waf besteedt kan bijna geen toeval zijn. Is hij als aanloop naar zijn pensioen soms een hondenpension begonnen?

ICP Orchestra: Oh, my Dog (ICP 040). Distr. BVHAAST

    • Frans van Leeuwen