Gijzelingsactie in Rembrandttoren

Een gewapende man is vanochtend de Rembrandttoren in Amsterdam binnengedrongen en heeft daar mensen onder schot genomen. Tegen twee uur was de gijzeling nog niet ten einde; evenmin was bekend hoeveel mensen hij gijzelde.

De politie kreeg om 9.20 uur de melding dat een man met ,,ten minste één vuurwapen'' een groep mensen onder schot hield in de Rembrandttoren, een kantoortoren naast het Amstelstation. De politie zette de omgeving van het gebouw af en het trein- en metroverkeer van en naar station Amsterdam Amstel werd stilgelegd.

Rond het gebouw verzamelden zich politiemensen met kogelvrije vesten en drie auto's van de hondenbrigade. Volgens een woordvoerder waren in totaal zo'n honderd politiemensen op de zaak gezet. De aanslag op de WTC-torens in New York is vandaag een half jaar geleden. Na enige tijd werd duidelijk dat de actie verband hield met het Philips-concern. Op verschillende verdiepingen van de Rembrandttoren verschenen pamfletten voor de ramen met de tekst `We mislead' en `We mislead Kleisterlee'. Gerard Kleisterlee is de nieuwe bestuursvoorzitter van Philips. In een fax aan verscheidene media bleek de man te hebben geageerd tegen ,,de manipulatie door verkopers van breedbeeldtelevisie''. Omstreeks half twee verdwenen de pamfletten.

Het hoofdkantoor van Philips zat twee jaar in de Rembrandttoren; het verhuisde afgelopen zomer naar de Breitnertoren, dertig meter verderop. Philips reageerde onthutst op de gijzeling. ,,Wij hebben geen idee waar het precies om gaat'', aldus woordvoerder A. Manning. ,,Er zijn, voor zover ik weet, geen bedreigingen geuit tegen het bedrijf.''

In de Rembrandttoren zitten 56 bedrijven, waaronder Amerikaanse zakenbanken, vastgoedbedrijven en consultants. Bij de meeste bedrijven werd vanochtend de telefoon niet opgenomen. Een vrouw die met zes collega's werkt bij de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley op de elfde verdieping doet dat wel. Ze is er niet gerust op, zegt ze kalm. ,,Ik zie net op internet dat hij explosieven bij zich heeft.''

Een aantal werknemers in de Rembrandttoren dat zich bevond op andere verdiepingen dan de gijzelnemer, kon de toren via noodtrappen verlaten. Ze werden buiten door de politie opgevangen en met bussen naar een politiebureau gebracht.

Omstreeks elf uur ging een bomb squad van de politie de Rembrandttoren in, voorzien van een bijna manshoog, zwaar metalen schild met een kijkgat erin. Een traumahelicopter landde even verderop op een terrein van een jachthaven aan de Amstel. Rond kwart voor twaalf arriveerden vier auto's met leden van een arrestatieteam, die de toren binnengingen.

Om tien voor half twaalf had de politie volgens een woordvoerder voor het eerst contact met de man. Over eventuele eisen wilde de politie niets zeggen. In een fax die de man eerder stuurde aan het NOS-journaal zouden geen eisen genoemd zijn. Volgens het Journaal protesteerde de man in de fax tegen ,,de manipulatie door verkopers van breedbeeldtelevisie''. Hij zou ook beeldmateriaal hebben meegestuurd, waaruit volgens hem moet blijken dat breedbeeldtelevisies een minder goed beeld hebben dan andere televisies.

De man heeft vermoedelijk ook naar andere tv-redacties faxen gestuurd. Zo meldt een woordvoerster van SBS6's Hart van Nederland een fax ontvangen te hebben van iemand die zich beklaagt over geheime boodschappen op de zwarte balken van de breedbeeldtelevisie.

De Breitnertoren, waarin nu het hoofdkantoor van Philips is gevestigd, ligt binnen het gebied dat door de politie afgegrendeld is. Ook Philips zelf heeft vanmorgen de bewaking opgevoerd. ,,Niemand verlaat het gebouw of komt binnen'', aldus een woordvoerder.

Het openbaar vervoer raakte drastisch ontregeld door de afsluiting van het Amstelstation voor trein- en metroverkeer. Volgens een woordvoerder van de Railverkeersleiding werden sommige intercitytreinen tussen Utrecht en Amsterdam omgeleid en vielen andere treinen uit. Tussen Utrecht en Hilversum reden minder stoptreinen om ruimte te maken voor de omgeleide intercitytreinen. De stoptrein van Rotterdam via Gouda naar Amsterdam reed niet tussen Amsterdam en Woerden.

De metrolijnen 51, 53 en 54, die normaliter ook station Amstel aandoen, reden vanochtend alleen tussen Amsterdam Centraal en station Wibautstraat. Het Gemeentelijke Vervoerbedrijf in Amsterdam zette bussen in om gestrande reizigers te vervoeren. Trams en bussen mochten wel bij Amstel stoppen, omdat de haltes zich niet in maar buiten het station bevinden.

Een werknemer van het Amerikaanse energiebedrijf Mirant, met een kantoor in de Rembrandttoren, kwam vanochtend te laat op zijn werk en merkte dat de hoofdingang gesloten was. Toen hij een zij-ingang probeerde, kwam hij een collega tegen die zei: ,,Er staat iemand bij de receptie te zwaaien met iets dat op een vuurwapen lijkt.'' Hij lichtte zijn collega's binnen in, die volgens hem vervolgens een mailtje rondstuurden van de strekking: `Blijf rustig aan het werk.'