Forse waarschuwing tegen roken

De Nederlandse tabaksindustrie plaatst als eerste in Europa omvangrijke gezondheidswaarschuwingen op pakjes sigaretten. In mei dit jaar, vier maanden voordat de Europese regels hen daartoe dwingen, staan op pakjes sigaretten en shag en doosjes sigaren grote, vetgedrukte teksten die wijzen op de gevaren van roken.

De grootste fabrikant, Philip Morris (met onder meer het meest verkochte merk Marlboro), introduceert deze week al het nieuwe pakje, omdat het rond deze tijd toch een nieuwe verpakking had willen introduceren. Nieuwe Europese richtlijnen verplichten bedrijven in september gezondheidswaarschuwingen groter en duidelijker af te beelden, maar Nederlandse producenten hebben op uitdrukkelijk verzoek van minister Borst (Volksgezondheid) deze datum naar voren gehaald.

De nieuwe gezondheidswaarschuwing wordt veel groter. De huidige tekst `Brengt de gezondheid ernstige schade toe' neemt 4 procent van de oppervlakte in van de verpakking. Binnenkort moet 30 procent van de voorkant van het pakje worden gereserveerd voor de nieuwe teksten en 40 procent van de achterkant van het pakje.

Op de voorkant moet afwisselend worden afgedrukt in een vet kader: `Roken is dodelijk' of `Roken brengt u en anderen rondom u ernstige schade toe'. Op de achterkant moeten afwisselend veertien verschillende teksten worden afgedrukt, zoals: `Rokers sterven jonger', `Roken kan leiden tot een langzame pijnlijke dood', `Tabaksrook bevat benzeen, nitrosaminen, formaldehyde en waterstofcyanide' of `Zoek hulp om te stoppen met roken: Defacto 0900-9390'. Een woordvoerder van Philip Morris zei vanochtend dat hij niet kon voorspellen wat het effect van deze waarschuwingen zou zijn op de verkoop van tabak.