Feyenoord haakt tegen AZ na één helft af

Het was geen toeval dat Feyenoord en PSV afgelopen weekeinde op een doelpuntrijke eerste 45 minuten een matige tweede helft lieten volgen. Dit respectievelijk tegen AZ en Roda JC. Grote gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit. Dat is ook het geval bij de eerste confrontatie tussen Feyenoord en PSV voor het UEFA-Cuptoernooi, donderdag in Eindhoven.

Met deze kwartfinalewedstrijd al in het achterhoofd deed Feyenoord het gisteren na de pauze rustig aan tegen AZ. Daardoor bleef de gehavende Alkmaarse ploeg een nog grotere nederlaag dan 4-1 bespaard en waren er voor AZ zelfs mogelijkheden om de marge te verkleinen.

AZ-trainer Henk van Stee miste door schorsingen en blessures tien spelers. Daarom moest hij Jeroen Ketting en Patrick Huisman opstellen, twee debutanten die hij juist vorige week had meegedeeld dat ze AZ aan het einde van het seizoen moeten verlaten. Verder speelde de Noord-Hollandse ploeg toch nog met een redelijk representatieve ploeg, die echter in de eerste helft geen schijn van kans had tegen Feyenoord en al snel met 3-0 achterkwam.

Toen het kwartet treffers tien minuten na de rust een feit was, liet Feyenoord de teugels vieren en dat ging ten koste van de speldiscipline. Tot teleurstelling van de 42.000 toeschouwers in de Kuip.

Maar Pierre van Hooijdonk, die weer twee treffers toevoegde aan zijn totaal en nu negentien doelpunten achter zijn naam heeft staan, gaf achteraf ruiterlijk toe dat het vooruitzicht van de UEFA-Cupthriller tegen PSV een verlammende uitwerking had op de inzet van de Feyenoorders. ,,Je loopt niet meer op alle ballen die in je richting worden gespeeld. Je wacht vaker af. Daardoor werd het verschil tussen Feyenoord en AZ een stuk kleiner. We hadden vandaag een grote uitslag kunnen neerzetten. Wie weet was dat van groot belang geweest als straks het doelsaldo de doorslag geeft om de titel.''

Hoewel ook in de Kuip de opvatting heerst dat een buitenlandse club meer tot de verbeelding had gesproken als tegenstander in het UEFA-Cuptoernooi, wilde Van Hooijdonk toch de waarde van de confrontatie tussen Feyenoord en PSV benadrukken. ,,Goed, het is net een bekertreffen maar dan in twee duels. Maar we kunnen nu de halve finale in een Europa-Cuptoernooi halen, iets unieks. Dat zie ik een Nederlandse club de komende jaren niet zo snel meer doen. Zeker niet in de Champions League.''

Van Hooijdonk beschouwt PSV als de betere ploeg. Eerder dit seizoen eindigden de wedstrijden tussen beide ploegen steeds gelijk: 0-0 voor de competitie en 1-1 in het bekerduel, waarna Feyenoord bij het nemen van strafschoppen aan het kortste eind trok. Van Hooijdonk: ,,PSV heeft iets meer creativiteit en het spel is iets verzorgder. Maar de kracht van PSV zit vooral in de reserves. Toen wij de laatste keer Smolarek en Leonardo II in het veld brachten, kon Gerets twee potentiële internationals laten invallen: Kezman en De Jong. Het mooie van Europees voetbal is echter dat je een ploeg kunt verslaan die op papier sterker is. Dat hebben wij in de vorige ronde tegen Glasgow Rangers bewezen.''

Als doelpunten uitblijven, zal het spel zich vooral concentreren op het middenveld. Zo is in voorgaande wedstrijden wel gebleken. Het ging er met name in De Kuip nogal heftig aan toe bij de botsingen tussen Paul Bosvelt en Mark van Bommel. ,,Dat waren inderdaad pittige duels'', kan Bosvelt, die ook liever een buitenlandse tegenstander had gehad, zich nog herinneren. ,,Alleen als je snel scoort komt er meer ruimte en wordt de kans op dit soort fysieke gevechten kleiner.''

Het is in het voordeel van Feyenoord dat bij PSV in de middenlinie Johann Vogel ontbreekt wegens een hersenschudding. De Rotterdammers beschikken bovendien over Shinji Ono, die gisteren met een fraaie, effectvolle lob een goal maakte en er een van Thomasson voorbereidde na een fraaie passeerbeweging achter zijn standbeen.

Feyenoord, dat woensdag al naar Brabant reist om in trainingskamp te gaan, mist Patrick Paauwe in de achterhoede wegens een schorsing. Vandaar dat het vaststaat dat Kees van Wonderen niet op het middenveld, maar in de laatste linie zal opereren. Trainer Bert van Marwijk probeerde tegen AZ de Chileen Mauricio Aros uit als linksback. Tomasz Rzasa zat op de bank. Als Aros speelt, wordt hij geconfronteerd met de snelheid van Dennis Rommedahl. De Zuid-Amerikaanse huurling heeft echter geen geweldige sprint in de benen. ,,Maar geen enkele verdediger van ons kan tippen aan de snelheid van Rommedahl'', zegt Bosvelt. ,,Dat hoeft ook niet, als je je maar steeds goed opstelt. Zoals Jan de Visser dat een paar jaar geleden tegen hem deed. Een kwestie van inzicht.''

Van Marwijk zag tegen AZ zijn mening bevestigd over Aros. Hoewel de verdediger niet werd getest door een goede directe tegenstander. ,,Hij is slim en ervaren. Mauricio kan goed combineren en een man afstoppen'', meent Van Marwijk. ,,Maar hij heeft moeite met positioneel verdedigen.''

Feyenoord

4

AZ

1

Ruststand 3-0. 18. Van Hooijdonk 1-0, 32. Ono 2-0, 40. Tomasson 3-0, 57. Van Hooijdonk 4-0, 64. Ketting 4-1. Schds: Braamhaar. Tsch: 42.000. Gele kaart: Bosvelt (Feyenoord), Lee, Huisman, Perez (AZ).

    • Erik Oudshoorn