Emotie van `emo' is nogal deprimerend

Vlijtige Engelse journalisten hebben onlangs een nieuwe muziekstroming gedetermineerd. `Emo core' is de verzamelnaam die ze bedachten voor Amerikaanse groepen als Rival Schools, The Mars Volta en Jimmy Eat World. Emo staat voor `emotional hardcore'. Het zou hier gaan om groepen die punkrock spelen met emotionele thema's en zonder dogma's. Door de diepgaande onderwerpen wordt het tempo vanzelf wat lager en het liedje melodieuzer. Dan krijg je 'emo'. Hüsker Dü, uit de jaren tachtig, blijkt de grondlegger te zijn geweest. En via Buffalo Tom en Wheezer komen we terecht in de huidige emo-golf. Natuurlijk was Nirvana de ultieme emo-band, ware het niet dat die al door een andere stroming was ingelijfd.

Nederland kan nu ook kennismaken met het verschijnsel. Later deze maand zal Jimmy Eat World optreden en gisteravond speelde Rival Schools voor het eerst in Amsterdam. De groep rond zanger/gitarist Walter Schreifels bracht onlangs de debuut-cd United By Fate uit, maar Schreifels had in de loop van de jaren negentig al een reputatie opgebouwd met zijn band Quicksand. De Melkweg was gisteravond dan ook bijna vol. De vier mannen van Rival Schools (vernoemd naar een Japans video-spelletje) hadden het nerdy uiterlijk dat blijkbaar bij emo hoort, en stonden bijpassend ernstig te spelen. Hun muziek heeft een impact die je ergens rond het middenrif treft. De volle maar door het leven gekrenkte stem van Schreifels en de diep rommelende bastonen van Cache Tolman dienen melodieëen die minder simpel zijn dan ze lijken.

Ieder liedje heeft zijn eigen breukvlak. Bovendien doet gitarist Ian Love steeds zijn best om ongewone geluiden uit zijn gitaar te halen, die meestal nogal ouderwets modern uitvielen. Maar hoewel Schreifels gister zijn eenendertigste verjaardag vierde en aan het eind van het optreden door band en publiek werd toegezongen, was het geen feestelijk concert. Met de woorden `This is a serious song' kondigde hij een van de liedjes aan. En dat leek eigenlijk voor de hele set te gelden: alles werd dodelijk serieus gebracht. Bovendien stond het steeds gemiddelde tempo de echte opwinding in de weg. `Emo' heeft hier nog geen vaste grond onder de voeten. Wij noemen het voorlopig `depro'.

Concert: Rival Schools. Gehoord: 10/3 Melkweg, Amsterdam.

    • Hester Carvalho