Draadloos netwerk

Een thuisnetwerk heeft veel voordelen: huisgenoten kunnen tegelijk internetten op één aansluiting, gebruik maken van dezelfde printer, scanner of zipdrive, documenten op elkaars computer zetten of ervan afhalen en een back-upcomputer delen. Er is eigenlijk maar één nadeel: kabels. Wie met zijn laptop in de huiskamer of op het balkon wil zitten, moet een aansluiting in de buurt hebben of met een lange kabel door het huis lopen.

Een draadloos netwerk, wavelan of wireless lan genoemd, biedt uitkomst voor computeraars die een kantoor aan huis hebben of een gezin met schoolgaande kinderen. Een draadloos netwerk werkt op elektromagnetische golven (radiogolven met korte frequentie). Elke pc en laptop wordt voorzien van een netwerkkaart die radiogolven uitzendt naar een router of een Access Point, de toegangspoort van het netwerk. De kaarten voor laptops worden in een PMCIA-slot geschoven. Voor pc's zijn er USB-kaarten die eenvoudig aangesloten kunnen worden. De pc hoeft niet opengeschroefd te worden.

Het grote voordeel van een wireless lan, dat een snelheid van 11 megabit per seconde heeft, is dat het bereik zeer groot is. De meeste kaarten en netwerkapparaten hebben een bereik van 20 tot 50 meter. Wie een huis van vijf verdiepingen heeft, kan in het hele huis inclusief de tuin en het balkon internetten. Het is voldoende om het Access Point op de tweede of derde verdieping te zetten. De radiogolven gaan door muren, plafonds en ramen heen. Met een speciale antenne kan het bereik vergroot worden tot 500 meter.

Er zijn verschillende producten voor wavelans op de markt. Belangrijk is dat ze aan de IEEE 802.11-standaard, die in 1997 is opgesteld, voldoen. Apparatuur die aan die standaard voldoet, is onderling uitwisselbaar. Naast IEEE 802.11 bestaat er IEEE 802.11b. Apparatuur die aan de IEEE 802.11b-standaard voldoet, is compatibel met ethernet, het meest gebruikte netwerkprotocol.

Bluetooth, een andere technologie voor draadloze verbindingen, is minder geschikt voor een draadloos computernetwerk. Het is namelijk veel langzamer dan wavelan. De snelheid van een bluetooth-verbinding is 1 megabit per seconde. Wavelan bereikt een snelheid van 11 megabit per seconde.

Een wavelan aansluiten, is een simpel karweitje. Het Access Point wordt op het modem (analoog, ISDN, kabel of ADSL) aangesloten. Het kan ook op het bestaande netwerk aangesloten worden. Vervolgens worden laptops en pc's voorzien van een netwerkkaart. Vergeet niet om de encryptie en beveiliging in te schakelen in de configuratie.

Apparatuur en kaarten voor een draadloos netwerk zijn de laatste maanden een stuk goedkoper geworden. Een router (netwerkapparaat) voor een kabel-, ADSL- of ISDN-aansluiting van Lucent Technologies, waarop 10 computers kunnen worden aangesloten, kost ongeveer 180 euro. De goedkoopste kaart voor een laptop kost ruim 100 euro. De duurdere kaart, die beter beveiligd is, kost 120 euro. Een geavanceerd Access Point om een ethernetnetwerk aan een wireless lan te koppelen kost ongeveer 700 euro. D-Link heeft een USB-netwerkkaart op de markt gebracht voor 100 euro.

Enkele providers, onder andere Zon, Euronet, Wanadoo, HCCnet en Planet Internet, bieden in samenwerking met KPN en Nokia een draadloosnetwerkpakket aan voor ADSL-aansluitingen. Mxstream Wireless, zoals het pakket heet, kost ongeveer 950 euro, inclusief installatie van de ADSL-aansluiting. Dat is redelijk prijzig, zeker gezien het feit dat het pakket maar één netwerkkaart bevat.

Draadloze netwerken beperken zich niet tot Windows. Ook computers met Apple OS, Unix en Linux kunnen op een wireless lan worden aangesloten. Voor Unix en Linux-netwerken kan de standaardapparatuur worden gebruikt. De bijgeleverde software bevat meestal geen stuurprogramma's voor Linux en Unix. Deze kunnen gratis van internet gehaald worden. Voor Apple is er de AirPort Base Station die ongeveer 350 euro kost. Een netwerkkaart kost ongeveer 110 euro.

AirPort Base Stations kunnen ook voor Windows-pc's gebruikt worden, zonder dat er zich een Apple-computer in het netwerk hoeft te bevinden. Voor draadloze netwerken die aan een ethernet-netwerk gekoppeld worden is de Apple Base Station zelfs de goedkoopste oplossing. De Nederlandse computerdeskundige Rop Gonggrijp heeft een gratis programma geschreven, FreeBase geheten, om een AirPort Base Station met een Windows-netwerk te verbinden.

Een nadeel van wireless lans is dat ze nogal gemakkelijk af te luisteren zijn. Uit een onderzoek van automatiseringsbedrijf E.M. Solutions onder 100 Nederlandse bedrijven en overheidsinstellingen blijkt dat 67 procent geen enkele vorm van toegangsbeveiliging gebruikt. In grote steden is drive-by hacking de nieuwste tak van digitale sport. Wie wil weten hoe lek draadloze netwerken zijn, kan met een laptop met een draadloze kaart en een simpel, gratis op internet verkrijgbaar hackprogramma door wijken met kantoren rijden. Op de meeste bedrijfsnetwerken kan iedereen zo inloggen.

Draadloze thuisnetwerken zijn meestal iets beter beveiligd, omdat de eigenaren over het algemeen echte nerds zijn. Nu de prijzen van draadloze apparatuur zo gedaald zijn, zal binnenkort ook het merendeel van de thuisnetwerken slecht beveiligd zijn.

Wie wil voorkomen dat iedereen toegang heeft tot zijn draadloze netwerk moet de beveiligingssoftware Wireless Equivalent Privacy (WEP) activeren. WEP versleutelt de gegevens die tussen de computers in een netwerk worden uitgewisseld. WEP zit ingebouwd in de draadloze apparatuur, maar bij veel apparaten is WEP standaard uitgeschakeld. WEP is niet 100 procent veilig, maar het bemoeilijkt het inbreken wel. Voor een sluitende beveiliging is virtual private networking-software nodig, die op het netwerk en de laptop moet worden geïnstalleerd.

Websites: www.wavelan.com; www.wlana.org; www.practicallynetworked.com; www.apple.com/airport; freebase.sourceforge.net; www.mxstream.nl

    • Marie-José Klaver