`Deloitte wil Andersen kopen'

Accountants- en advieskantoor Andersen, dat in problemen is gekomen door de Enron-affaire, heeft zichzelf te koop aangeboden aan concurrent Deloitte & Touche Tohmatsu, één van de andere van de big five kantoren. Beide bestuursvoorzitters zouden met elkaar onderhandelen over een overname van Andersen door Deloitte. Volgens berichten in de Amerikaanse pers kunnen die gesprekken deze week zijn afgerond.

Andersen is in problemen gekomen door het debacle rond de ineenstorting van de Amerikaanse energiehandelaar Enron in december. Andersen was de accountant van Enron en heeft onder meer documenten over de boekhouding van Enron vernietigd. Enron had bijvoorbeeld veel schulden `weggestopt' bij dochterondernemingen, waardoor het de vraag is of de jaarverslagen een juist beeld van het bedrijf gaven.

Volgens de krant The New York Times is het overleg tussen Andersen en Deloitte vorige week begonnen toen duidelijk werd dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een aanklacht zal indienen tegen Andersen wegens het belemmeren van de rechtsgang. Andersen zou volgens de krant proberen die rechtszaak te voorkomen middels een schikking.

Deloitte is, gemeten naar aantal werknemers, het op één na grootste accountantskantoor ter wereld. Andersen is de nummer vijf. De big five, naast Andersen en Deloitte & Touche ook KPMG, PricewaterhouseCoopers en Ernst & Young, hebben in de Verenigde Staten een marktaandeel van 95 procent onder grote bedrijven.

Andersen is ook aangeklaagd door beleggers in Enron, die proberen de koersval van hun aandelen-Enron te verhalen op de accountant. Volgens berichten zou Andersen proberen die zaken te schikken voor een schadevergoeding van in totaal 750 miljoen dollar (860 miljoen euro). In Australië loopt inmiddels een schadeclaim tegen Andersen van 700 miljoen Australische dollars (419 miljoen euro) over het faillissement van de verzekeraar HIH, waar Andersen de boeken van nakeek.