Chinese heldin in Drents grensdorp

Het vrouwenteam van tafeltennisclub De Treffers uit Klazienaveen heeft de Europa Cup I gewonnen. Met dank aan sterspeelster Ni Xia Lian, een Chinese met een Luxemburgs paspoort.

Nadat de tafeltennissters van De Treffers zich zaterdag, voor het eerst in de clubgeschiedenis, hadden verzekerd van de Europa Cup voor landskampioenen, ging de belangstelling voornamelijk uit naar Bettine Vriesekoop, terwijl Ni Xia Lian op sportieve gronden alle aandacht verdiende. De ongekende triomf dankt de club uit het Drentse grensdorp Klazienaveen aan de klasse van de 38-jarige Chinese met een Luxemburgs paspoort.

Vriesekoop verloor nota bene als enige speelster haar partij in de return van de finale tegen het Duitse Langweid. Het verlies deed het er niet meer toe, want na overwinningen van Ni Xia Lian op Csilla Batorfi en van de Singapore-Chinese Jing Jun Hong op Yanfei Shen was Langweid reeds na twee partijen op een onoverbrugbare achterstand gezet. De uitwedstrijd had De Treffers een maand terug al met 3-2 gewonnen.

De grand old lady van het Nederlandse tafeltennis verzaakte daarmee de finale voor de achthonderd fanatieke supporters in stijl af te sluiten. Vriesekoop dolf in een spannende partij met 3-2 het onderspit tegen Yunli Schreiner. Nu moest Ni Xia Lian er nog een keer aan te pas komen om de overwinning (3-1) voor eigen publiek uiteindelijk veilig te stellen. Geen probleem, de kleine Chinese veegde na Batorfi ook Shen van de tafel.

Een overbodige partij, meende Ni Xia Lian na afloop. Zij vond namelijk dat Vriesekoop onnodig had verloren. En als coach Hans Lingen haar niet had belet om tussen de wedstrijdgames door Vriesekoop adviezen te geven, zou de overwinning volgens de sterspeelster in straight sets gestalte hebben gekregen. Waarom Ni Xia Lian zich daar daar na een gelopen koers zo druk over maakte? Omdat haar fanatisme ongeëvenaard is en ze een perfectioniste is.

,,Bettine maakte grote tactische fouten'', was de kleine Chinese hard in haar oordeel. ,,Ze speelde te veel slow topspin en was te gehaast. Toen de coach me verbood daar iets van te zeggen, heb ik de spelerszone verlaten. Ik kon het niet meer aanzien; ik wist dat ze zou verliezen.'' Ni Xia Lian, die in dienst van De Treffers nog nooit verloor, begreep de weigering van Lingen niet, omdat ze tussen de games door haar andere ploeggenote Hong wel adviezen had mogen geven. ,,Het gaat toch om het team'', sprak ze verongelijkt.

Ni Xia Lian vroeg zich overigens wel hardop af of Vriesekoop in de trance van de wedstrijd haar raadgevingen zou hebben opgevolgd. ,,Na afloop zeker. Maar gedurende wedstrijd? Ik weet het niet. Dan ontbreekt ook de tijd om zaken goed uit te leggen. Het gaat bovendien om details waar we gezamenlijk nauwelijks aan hebben kunnen werken. Vriesekoop was niet zo vaak in Klazienaveen; we waren niet close genoeg om de tactiek tot in de finesses te bespreken.''

Vriesekoop tilde na afloop minder zwaar aan een nederlaag in de laatste wedstrijd van haar carrière. Haar ironische commentaar: ,,Misschien was het juist goed, dat ik verloor. Het ging om het team, niet om mij.'' Waarmee ze ook gezegd wilde hebben, dat zelfs Vriesekoop niet onmisbaar is.

Dat geldt bij De Treffers niet voor Ni Xia Lian. Om het succes in Drente te kunnen continueren, is het een voorwaarde om de gedreven kopvrouw van het team binnenboord te houden. Hoewel officieel geen mededelingen over contracten werden gedaan, viel in de wandelgangen te beluisteren, dat de sterspeelster het Drentse team trouw blijft.

Dat kost een paar centen extra, want met het winnen van een Europa Cup I steeg ook de marktwaarde van de speelsters. Daarop zal teammanager Herman Friskes ongetwijfeld hebben gedoeld toen hij melding maakte van een verhoging van de begroting, ,,omdat alles toch weer duurder is geworden''. Friskes: ,,We hebben nog een slordige 25.000 euro nodig, dan is het voor volgend seizoen weer voor elkaar. Je zou zeggen, dat het met een Europa Cup I in de prijzenkast geen probleem mag zijn.''

Intussen is besloten het vrouwenteam juridisch van de vereniging los te weken. Voor het behoud van toptafeltennis in Klazienaveen moet De Treffers op jaarbasis namelijk het kapitale bedrag van 250.000 euro ophoesten, een som waarmee een dorpsclub grote risico's loopt. Over de vorm moet nog nader gesproken worden, maar er bestaat een gerede kans dat het topteam vanaf het nieuwe seizoen in een stichting is ondergebracht.

Als die constructie een feit is, nemen de zorgen van Hendrikus Velzing flink af. De dynamische voorzitter en bezielende kracht achter het succes bestuurt de club volgens het adagium: succes is prachtig, maar het moet wel betaalbaar blijven.

Velzing: ,,Ik wil hier nog wel tien jaar mee doorgaan, want die reisjes naar het buitenland zijn fantastisch. Maar het moet wel realiseerbaar zijn. Ik bots daarover nog wel eens met Friskes. Als teammanager wil hij de professionalisering steeds verder doorvoeren, terwijl ik het budget belangrijk vind. Ik wil een vereniging leiden en niet voortdurend met fondswerving bezig zijn. En van de gemeente Emmen, waaronder Klazienaveen valt, hoeven we weinig te verwachten. Over een subsidieverzoek moet tien keer worden nagedacht, omdat het de gemeente ontbreekt aan een topsportbeleid. De subsidies zijn te verwaarlozen en staan in geen verhouding tot wat de voetbalclub Emmen al heeft opgestreken. Wij moeten het voor een Europa-Cupwedstrijd doen met 2.500 euro.''

Ni Xia Lian mag Vriesekoop geen adviezen geven

    • Henk Stouwdam