Brussel overweegt heffing op vluchten van buiten de EU

Eurocommissaris Loyola de Palacio wil de EU de mogelijkheid geven heffingen op te leggen aan luchtvaartmaatschappijen van buiten de Unie, en hun landingsrechten beperken, indien deze op oneerlijke wijze concurreren door subsidies. Dit heeft een woordvoerster in Brussel dit weekeinde bevestigd. De Palacio wil haar voorstel morgen aan de Commissie presenteren. De Eurocommissaris had enkele maanden geleden gezegd tegenmaatregelen te overwegen, nadat de Amerikaanse overheid zo'n 15 miljard dollar steun had verstrekt aan de eigen luchtvaartmaatschappijen wegens geleden schade door de aanslagen van 11 september. Volgens Brusselse functionarissen is het plan niet gericht tegen één land of luchtvaartmaatschappij in het bijzonder.

De EU kent al anti-dumpingmaatregelen voor importgoederen en voor maritiem transport, maar heeft nog geen soortgelijke regelgeving voor de luchtvaart. De woordvoerster ontkende een verband tussen het tijdstip van het voorstel en de Amerikaanse aankondiging vorige week de staalimport te beperken. De Associatie van Europese luchtvaartmaatschappijen (AEA) had vorige week een beroep op de EU gedaan de steunregeling voor het verzekeren van terreur- en oorlogsschade, waarvoor de premies kort na 11 september onbetaalbaar werden, te verlengen. Volgens de AEA zijn de door de verzekeraars voorgestelde premies nog steeds te hoog. In de meeste EU-lidstaten loopt de steunregeling eind deze maand af. In de VS loopt de verzekeringsregeling op 20 maart af, maar Washington overweegt verlenging met een jaar. De AEA zegt dat de verzekeraars een `slikken-of-stikken' voorstel hebben gedaan, waarmee de verzekeringskosten met 600 miljoen euro per jaar zouden stijgen.

De KLM zegt in een reactie elke stap tegen concurrentievervalsing toe te juichen. ,,Wij vinden dat de regels voor iedereen hetzelfde moeten zijn. De luchtvaart kan het zonder structurele overheidssteun stellen. Bedrijven die geen subsidie ontvangen, zoals de KLM, mogen niet lijden onder maatschappijen die dat wel krijgen.''