Britse LibDems voor legaliseren softdrugs

Softdrugs moeten in het Verenigd Koninkrijk legaal worden. Dat voorstel hebben de leden van de Liberal Democrats, de tweede oppositiepartij, als eerste grote Britse partij dit weekeinde op hun voorjaarsconferentie aangenomen. Het voorstel volgt op experimenten bij justitie en politie om toleranter om te gaan met drugsbezit en -gebruik, omdat de praktijk de wet goeddeels heeft ingehaald en omdat het strikt naleven ervan te veel kostbare politiemiddelen zou kosten.

Als het aan de LibDems ligt, wordt ecstasy opgenomen in een categorie tussen cannabis en de harddrugs waartoe de algemeen gebruikte pil nu hoort. Bezit van kleine hoeveelheden cocaïne en zelfs heroïne `voor persoonlijk gebruik' zou niet langer strafbaar zijn. Volgens de LibDems is gevangenisstraf voor kleine drugsdelicten contraproductief.

De Britse regering heeft versoepeling van de drugswetgeving tot nu toe niet aangedurfd en een Labour-woordvoerder noemde de LibDems dit weekeinde `wereldvreemd'. LibDem-leider Charles Kennedy, die zelf niet meestemde, had liever een minder vergaand voorstel gezien om teleurgestelde Conservatieven naar zijn partij te lokken.