Britse advocaten naar Nederland

Het grote Britse advocatenkantoor Norton Rose vestigt zich in Nederland. De Nederlandse advocaten Arent van Wassenaer en Edo Groenewald zullen de Nederlandse vestiging oprichten. Van Wassenaer was tot vorig jaar voorzitter van het kantoor Houthoff Buruma, Groenewald komt van het uiteengevallen Trenité van Doorne.

Vandaag beslissen de partners van het internationale Norton Rose over deze uitbreiding. Het kantoor heeft 200 partners en circa 1.000 advocaten.

De afgelopen jaren hebben zich verschillende grote Londense advocatenkantoren gevestigd in Nederland. Ze hebben de concurrentieverhoudingen in de advocatuur aanzienlijk verscherpt. Veel Nederlandse kantoren hebben compagnons verloren aan Britse concurrenten.

Multinationale bedrijven doen, volgens deze Britse advocatenkantoren, graag zaken met internationale advocatenkantoren die vestigingen hebben in vele landen. De uurtarieven voor hun juridische adviezen liggen wel veel hoger dan de gemiddelde Nederlandse tarieven. De winst per partner van Norton Rose, bijvoorbeeld, is 520.000 Engelse ponden (846.000 euro) per jaar. Meer concurrentie van Britse kantoren onderling is wel gewenst op de Nederlandse markt, blijkt volgens Van Wassenaer uit eigen marktonderzoek. Van Wassenaer wilde met het kantoor Houthoff Buruma al fuseren met Norton Rose maar de meeste compagnons zagen dit niet zitten. Nu krijgt Norton Rose een tweede kans met een kleiner kantoor.