Barnevik geeft ABB geld terug

De voormalige toplieden van elektroconcern ABB die een uitzonderlijk riante pensioenregeling bij hun werkgever hadden bedongen, zullen de helft daarvan terugbetalen. Dat hebben Percy Barnevik en Göran Lindahl aan ABB toegezegd.

Van het totale bedrag van 233 miljoen Zwitserse franc (158,5 miljoen euro) zal 137 miljoen teruggestort worden naar ABB en naar de pensioenkas van ABB. Barnevik betaalt van zijn pensioen van 148 miljoen Zwitserse franc het meeste terug: 90 miljoen.

Volgens de raad van commissarissen van ABB, die dit gisteren bekendmaakte, is het besluit tot hun pensioen destijds op onjuiste gronden genomen en is de raad nooit door beiden over het besluit ingelicht. ABB maakte vorige maand tijdens zijn jaarlijkse persconferentie in Zürich bekend dat het concern geld terugeiste van beide ex-toplieden. Het schandaal leek het eerste verlies dat ABB sinds zijn bestaan maakte grotendeels in de schaduw te stellen.

Het schandaal trok des te meer de aandacht omdat Barnevik als een van de grootste topmanagers van de laatste twee decennia bekendstond. Studenten op Harvard bestudeerden boeken waarin zijn stijl van leiderschap beschreven is. Lindahl kreeg als gevolg van de pensioenaffaire onlangs te horen dat hij niet langer mag optreden als woordvoerder van een VN-programma dat ethisch ondernemen wil stimuleren.

Het schandaal werd nog groter toen Barnevik door grootaandeelhouder Invest – van de machtige Zweedse Wallenberg-familie – gedwongen werd uit Invest te stappen. Daarbij speelde aartsvijand Martin Ebner, die behalve in Invest ook een groot belang in ABB heeft, een beslissende rol. De huidige president-commissaris van ABB, die het schandaal met het pensioen naar buiten bracht, komt uit de school van Ebner.