Ajax verslaat De Graafschap heel simpel

Ajax heeft zijn leidende positie in de eredivisie gehandhaafd. In de Arena werd het gisteren tegen De Graafschap 4-0 in Amsterdams voordeel.

Ajax heeft met nog acht wedstrijden te spelen vijf punten voorsprong op PSV en Feyenoord die allebei een duel minder hebben gevoetbald. De twee grootste concurrenten van Ajax hebben, met de onderlinge UEFA-Cupwedstrijden op het programma, deze maand een drukker programma. PSV speelt nog thuisduels tegen Ajax, Feyenoord en Heerenveen.

Ajax had een gemakkelijke middag tegen De Graafschap, dat in twaalf voorgaande uitwedstrijden in Amsterdam slechts twee punten had vergaard. De ploeg uit Doetinchem zakte naar de gedeelde vijftiende plaats. Concurrent Roda JC heeft wel twee duels meer gespeeld dan De Graafschap. De zestiende en zeventiende plaats zijn goed voor het spelen van een nacompetitie met ploegen uit de eerste divisie als tegenstanders.

Voor Ajax maakte de Zuid-Afrikaan Pienaar na een half uur het openingsdoelpunt, tevens zijn eerste treffer in de eredivisie. Vlak na rust schoot verdediger Bakens van De Graafschap de bal in eigen doel. Daarmee was de ongelijke strijd voortijdig beslist en kon Ajax net als PSV en Feyenoord aan zijn doelsaldo werken. De onderlinge verschillen zijn klein.

De Egyptenaar Mido maakte halverwege de tweede helft het derde doelpunt van de thuisploeg. Hij was een minuut eerder ingevallen voor de Griek Machlas, die zich net als tegen Feyenoord impopulair maakte met het versieren van een strafschop. In tegenstelling tot zijn collega Jol vorige week trapte scheidsrechter Van Egmond niet in de duikelingen. De spelers van De Graafschap reageerden witheet op de theatrale valpartijen van Machlas. Zijn ploeggenoot Wamberto maakte in de laatste minuut het vierde doelpunt voor Ajax.

Heerenveen blijft een kleine kanshebber in de titelrace. Na de 2-0 thuiszege op RBC heeft de Friese ploeg slechts vier punten minder dan PSV en Feyenoord en bovendien een wedstrijd minder gespeeld dan deze ploegen. In het Abe Lenstra-stadion scoorden de Zweed Selakovic en de Brabander Lurling. Heerenveen, dat vierde staat, wacht een zware maand met uitwedstrijden tegen de drie traditionele topclubs.

Heerenveen heeft evenveel punten als Vitesse, dat twee duels meer heeft gepeeld. De Arnhemse ploeg won op eigen veld met 2-0 van FC Twente. De Joegoslaaf Stefanovic en de Belg Claessens in het laatste kwartier waren de doelpuntenmakers in Gelredome. Vitesse is onder leiding van trainer Sturing, die vorig najaar de naar Ajax vertrokken Koeman verving, na de winterstop in goede vorm. Sturing wordt volgend seizoen hoofd opleidingen bij Vitesse.

NAC heeft na een 1-0 zege bij FC Den Bosch ook nog uitzicht op de derde plaats, die recht geeft op een plaats in de voorronde van de Champions League. Schenning maakte de enige en winnende treffer van NAC. FC Den Bosch verkeert nog altijd in degradatienood, ondanks de lovende verhalen over de nieuwkomer in de eredivisie.

Fortuna Sittard keert na een jarenlang verblijf op het hoogste niveau terug naar de eerste divisie. De Limburgse ploeg kan degradatie bijna niet meer voorkomen na een 1-0 thuisnederlaag tegen FC Groningen. Hoogstrate maakte in Sittard halverwege de eerste helft het enige doelpunt voor de ploeg van trainer Lodeweges. FC Groningen is ook nog lang niet zeker van `lijfsbehoud', evenals Willem II dat met 3-0 verloor bij middenmoter NEC.