`Vorder winst bij voorkennis terug'

De toezichthouder op de beurs wil winst uit handel met voorkennis terugvorderen van de dader. Ook wil hij verdachten zelf kunnen ondervragen. De beurstoezichthouder, Autoriteit Financiële Markten (voorheen Stichting Toezicht Effectenverkeer), heeft voorstellen daartoe bij minister Zalm (Financiën) ingediend.

In een gesprek met NRC Handelsblad zegt A. Docters van Leeuwen, voorzitter van het bestuur van de beurstoezichthouder, vandaag: ,,Als iemand met voorkennis heeft gehandeld, kan de markt die daardoor benadeeld is, nauwelijks juridisch verhaal halen. Het ontnemen van de winst bij de dader is dan een oplossing.''

De toezichthouder heeft sinds 1 januari 2000 de mogelijkheid bedrijven en personen die bepaalde beursregels hebben overtreden, zelf straffen op te leggen in de vorm van geldboetes. Maar hij mag geen inlichtingen inwinnen bij individuen (al dan niet verdacht) als dat nodig is voor zijn onderzoek. Dat moet volgens Docters van Leeuwen veranderen. ,,Het zou bij lichte gevallen van handel met voorkennis, waarvoor wij een boete overwegen, makkelijker zijn als wij de verdachten zelf kunnen ondervragen.'' Deze inlichtingenbevoegdheid ligt nu alleen bij het openbaar ministerie. Bij zware overtredingen doet de toezichthouder aangifte bij het OM.

Ook wil de Autoriteit Financiële Markten het beleggerspubliek beter kunnen uitleggen waarom een bepaalde onderneming die de wet heeft overtreden, is beboet. De wet verplicht de Autoriteit hierbij terughoudend te zijn. Maar zij wil, afhankelijk van de aard van de overtreding, ruimte krijgen om het publiek in te lichten over bedrijven die over de schreef zijn gegaan. De boetes die de Autoriteit kan opleggen moeten ook fors omhoog, vindt Docters van Leeuwen.

Vraaggesprek pagina 14

    • Philip de Wit
    • Jeroen Wester