Opinie

    • Youp van ’t Hek

Verse paleisroddels

Donderdagavond zag ik het programma Hoge Bomen over prinses Juliana en het was opvallend dat een oude vriend van haar glashard verklaarde dat prins Bernhard een paar bastaardjes op deze wereld heeft rondlopen. Op zijn zachtst gezegd curieus als zo'n roddel min of meer officieel bevestigd wordt door iemand die zo dicht bij Juliana stond. En dat nog wel op de Avro-televisie. De meneer die het verklaarde, maakte een nog geheel frisse indruk. Ik denk wel dat hij vandaag of morgen een briefje van Trix krijgt met de vraag of hij voortaan een beetje wil zwijgen over haar halfbroertjes en -zusjes. Voor je het weet willen ze erven.

In mijn vroegere stamcafé ging eind jaren zeventig al het gerucht dat Bernhard die Lockheedpoen nodig had voor zijn kinderen in Argentinië. Het is niet te hopen dat Máxima en Alex via opa eigenlijk familie zijn. Er werden in het programma meer al jaren door het land gonzende paleisroddels min of meer bevestigd. Zoals het slechte huwelijk, het gescheiden slapen van de echtelieden en dat onze prins voor zijn vrouw tijdens haar Greet Hofmansperiode een isoleercel in een gekkenhuis had gereserveerd. Verder kwam er uit dat Juliana een hele grote schat is, die ook in de smeergeldaffaire pal voor haar criminele man is gaan staan.

Oude paleisroddels. Meestal is de prik er af. Verse verhaaltjes zijn veel leuker. Een paar dagen na het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima hoorde ik op een chic Haags feestje een anekdote, die voorlopig nooit bevestigd zal worden. Maar op de een of andere manier geloof ik het verhaal. Vooral omdat ik de bron ken en dat is absoluut geen duimzuiger. De anekdote gaat over de gênante uitspraken van onze kroonprins over zijn schoonvader, die drie Argentijnse vermisten had zien terugkomen en toen zogenaamd dacht dat ze alle dertigduizend waren teruggekeerd. En dat hij het rapport van professor Baud afdeed als een mening. Deze onbedaarlijke domheid schijnt bij zowel Nelson Mandela als Kofi Anan zo verschrikkelijk in het verkeerde keelgat te zijn geschoten, dat beide heren geen trek meer hadden om bij het sprookjeshuwelijk aanwezig te zijn en belden af! Dit was natuurlijk de diplomatieke rel van het jaar geworden. En wie hadden in hun kielzog nog meer afgebeld? Nou gaat het verhaal dat Trix de batterijen van zeven mobieltjes leeg heeft moeten praten om de beide heren over te halen om toch te komen. Ze deed dit niet alleen als staatshoofd, maar natuurlijk ook als moeder. Het moet verschrikkelijk voor haar zijn geweest om aan deze twee intelligente mensen uit te leggen dat haar zoon qua geschiedenis nou niet bepaald een licht is. Ze heeft op haar koninklijke knietjes moeten smeken of de heren de poppenkast op de Dam wilden bijwonen.

We zijn natuurlijk een te onbeduidend landje, politiek gezien behoorlijk beschaafd, we hebben de apartheid wel uitgevonden, maar er ons aan het eind toch redelijk van gedistantieerd en Trix kent Nelson goed. Ik denk dat dat pakket argumenten er voor gezorgd heeft dat de heren hun hand over hun hart hebben gestreken en ons land een internationale afgang hebben bespaard. Voor straf mocht Alex van zijn moeder niet naar de Olympische Spelen, maar moest hij met zijn mooie meisje naar de Paralympics. ,,En niet gaan hossen met die rolstoelers. Dat vinden ze niet leuk!''

Het verhaal zal zowel door Kok als de RVD ontkend worden, maar neemt u van mij aan dat het waar is. Niet alleen de tramtunnel lekt in Den Haag. Over veertig jaar wordt het door een bejaarde studiegenoot of hofdame in een Avro-documentaire bevestigd. Ik ben alleen bang dat er dan wel een stuk of wat smakelijke anekdotes over de domme koning bijgekomen zijn. Wat dat betreft kan het nog gezellig worden. Premier Pim & Koning Willem. Fijn koppel. Wat Pim ook vertelt, Willem gelooft alles. Daarom denk ik dat de verstandige Beatrix, zeker nu ons land een schokkende ruk naar rechts maakt, voorlopig even blijft.

Veertien maart schijnt er een boek van Pim uit te komen. Of ik het ga lezen? Helaas, mijn boekenkast is vol. Overvol zelfs. Er kan geen boek meer bij.

    • Youp van ’t Hek