Vernietigend oordeel over bestuur AND

De enquête naar AND International Publishers, die de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam had gelast, heeft een vernietigend oordeel opleverd over commissaris J. de Kruif.

In de gisteren verschenen enquête staat dat De Kruif, de enige commissaris bij AND , ,,willens en wetens'' de beursregels van Euronext Amsterdam overtrad. De enquêteur stelt verder dat de commissaris zich schuldig heeft gemaakt aan ,,onaanvaardbare belangenverstrengeling''. AND maakt elektronische routeplanners.

Commissaris De Kruif is ook bestuurder bij Roosland Beheer. Deze investeringsmaatschappij, van C. de Bruin, kreeg in december vorig jaar de controle over AND door een onderhandse emissie van 375 miljoen aandelen.

De Kruif had het destijds alleen voor het zeggen bij AND International Publishers. Het bedrijf, dat vorig jaar zomer uit surseance een doorstart maakte, zat zonder bestuur. Zelf beweerde De Kruif op 17 september K. van Ierlant te hebben benoemd tot bestuursvoorzitter. De enquêteur noemt dat een ,,schijnbenoeming'' en stelt vast dat De Kruif AND wel degelijk als enige bestuurde.

Ook twee andere, kleinere emissies aan Roosland worden door de enquêteur gehekeld. De laatste, van 47 miljoen aandelen op 5 december, hield ,,in feite een beloning in voor het plegen van een machtsgreep''. Het belang van Roosland in AND is 55 procent.

De enquêteur geeft ook twee voormalige commissarissen van AND (Doornhein en Adriaansen) een veeg uit de pan. Zij traden in juli 2001 af en gaven daarmee De Kruif en Roosland vrij spel. De Kruif wilde gisteren geen commentaar geven.

De Ondernemingskamer besloot eind vorig jaar tot de enquête op verzoek van een groep aandeelhouders, goed voor een belang van 28 procent, die ageerde tegen de machtsgreep van Roosland bij AND.

De advocaat van deze groep, mr. J. Lemstra, noemde de onderzoeksresultaten gistermiddag tegenover het persbureau ANP ,,onthutsend''. Hij adviseert zijn klanten om de rechter te vragen om het oordeel `wanbeleid' uit te spreken op basis van dit enquêterapport. De groep kan dan verder procederen om de gewraakte emissie ongedaan te maken, als AND hiertoe niet zelf besluit. ,,Dat laatste sluit ik niet uit.'' De advocaat houdt de mogelijkheid van schadeclaims aan het adres van De Kruif, De Bruin en het bedrijf Roosland open en acht het ondenkbaar dat de De Kruif commissaris blijft bij AND.

Roosland laat weten geen machtsgreep te hebben gepleegd, maar het bedrijf gered te hebben.