Van de Goor bedankt als international

Volleyballer Bas van de Goor (30) stelt zich niet meer beschikbaar voor het Nederlands team. Na zijn sabbatsjaar in 2001 heeft hij besloten voorgoed van een rentree af te zien.

Van de Goor speelde acht jaar voor de nationale ploeg en kwam tot een totaal van 295 interlands. Hij maakte deel uit van het team dat in 1996 de gouden medaille won op de Olympische Spelen in Atlanta.

Zijn laatste wedstrijd speelde Van de Goor op 29 september 2000 in Sydney, waar Nederland met een 3-0 zege op Brazilië de Olympische Spelen afsloot met een vijfde plaats. Het jaar daarop stelde hij zich niet beschikbaar voor de nationale ploeg; om rust te nemen en om na te denken over de vraag of hij zijn loopbaan als international wilde voortzetten.

Vorig jaar, daags na Kerst, werd Van de Goor tijdens een training van zijn Italiaanse club Treviso onwel, waarna hij met verlammingsverschijnselen in het ziekenhuis belandde. Uit onderzoek bleek een vernauwing van de slagader in zijn schouder de oorzaak van een korststondige stagnatie in de bloedtoevoer naar zijn hersenen.

De medische problemen hebben volgens de volleyballer geen rol gespeeld bij zijn besluit om te stoppen. Van de Goor: ,,Mijn keuze stond vorig jaar min of meer al vast. Het gebrek aan motivatie is de belangrijkste reden. Een terugkeer was eenvoudigweg zinloos.''

Van de Goor voelt zich inmiddels zo goed, dat hij op korte termijn de training hoopt te hervatten. ,,Maar voor ik weer iets mag gaan doen, moet ik eerst een medische test ondergaan. Die zal waarschijnlijk nog deze maand worden uitgevoerd. Misschien kan ik nog een paar wedstrijden spelen.''

Het contract van Van de Goor met Treviso bevat een eenzijdige optie om nog één jaar bij de club door te gaan. Hij beslist komende zomer of hij van die mogelijkheid gebruikt maakt. ,,Het is mijn bedoeling om nog twee jaar in clubverband te spelen, maar dat kan ook bij een andere Italiaanse club zijn.''

Top Volleybal Nederland heeft laten weten, in overleg met Van de Goor, op passende wijze afscheid van hem te willen nemen.