Timo Maas

De Duitse DJ Timo Maas komt eigenlijk uit de trance-scene, maar op Loud zijn de breedsprakige melodieën van dat genre doorgaans ver te zoeken. Hoogstens in de epische opbouw van een nummer als Old School Vibes komt dat verleden bovendrijven. Verder is Loud overduidelijk een plaat waarmee Maas, die ook als remixer voor onder anderen Madonna actief is, wil doordringen op de popmarkt. Die ambitie zal de reden zijn dat er de nodige gastvocalisten ingehuurd zijn. Artistiek gesproken is dat niet altijd zo'n geslaagde zet, maar in de opener Help Me klopt alles: de felle zang van r&b-ster Kelis, de productie, de knisperende helderheid van de beats, de knap ingepaste Bernard Hermann-samples.

Verder pakken Maas en Martin Buttrich, zijn technische steun en toeverlaat die graag op de achtergrond blijft, de zaken grondig aan. Drukke breakbeats en de vierkante 4-to-the-floor-beat van de house wisselen elkaar net zo hard af als de grommende, pulserende baslijnen uit de acid en de klaterende geluiden uit de techno. Maas leent beproefde stijlelementen van Engelse dance-groepen als Underworld, Chemical Brothers en het pas opgeheven Leftfield en doet dat in een overweldigende productie waarin de ultradiepe en toch strakke bassdrums het fundament vormen voor een geluidsbeeld dat volgestopt is met knappe, treffende details. Timo Maas heeft een flinke stap gezet van zijn plekje achter de draaitafels naar een status als popster.

Timo Maas: Loud (Perfecto PERFALB08CD) dist. PIAS

    • Jacob Haagsma