Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Presenteert een eigen onderzoek naar de inkomsten van orthodontisten, die een stuk hoger blijken te liggen dan verwacht. Verder onder meer een interview met mgr. Bär over euthanasie. Ned.3, 22.15-22.45u.

2Vandaag. Brengt vandaag een reportage over de Al-Aqsastrijders, die zichzelf strijders voor vrij Palestina noemen. Verder een reportage over marinevliegbasis Valkenburg. Op 25 maart beslist de Tweede Kamer of deze luchthaven dicht moet. Ned.2, 17.30-18.55u.

Knevel op zaterdag. PvdA-lijsttrekker Ad Melkert spreekt met Andries Knevel over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen, het lijsttrekkersdebat en de Tweede-Kamerverkiezingen. Verder een reportage over de Hezbollah, die vanuit Libanon de Palestijnen in bezette gebieden steunt.

DOCUMENTAIRE

Een wereldzaak. In deze derde aflevering van de NPS-serie over succesvolle multiculturele ondernemers staan drie entrepreneurs centraal die vanuit een onduidelijke situatie een legale onderneming hebben opgebouwd.

Ned.3, 15.57-16.25u.

AMUSEMENT

Harde Noten. In deze muziekquiz van AVRO Klassiek strijden twee kandidaten en hun captains om de eer. De captains van vandaag zijn de sopraan Roberta Alexander en dirigent Jan Willem de Vriend. Ned.1, 17.10-17.40u

Het Lagerhuis. Een debat over de manier waarop nieuwkomer in de politiek Pim Fortuyn wordt benaderd door de andere politieke partijen en over winkeliers die zich wapenen tegen overvallers en inbrekers. Ned.3, 21.03 - 22.00u.

Bij ons thuis. De Cito-toets staat deze week centraal in Bij ons thuis. Interviewer Jeroen Kramer spreekt met vier ouders over de voors en tegens van deze toets die aan het eind van de basisschool gehouden wordt. Ned.1, 16.05-16.30u.

FILM

.The Magnificent Ambersons (Orson Welles, 1942, VS). Ook Welles' tweede film werd een klassieker: een virtuoze periodevertelling over even trotse als machtige familie die de komst van auto en andere noviteiten niet overleeft. Met Joseph Cotten, Dolores Costello, Agnes Moorehead, Tim Holt. BBC2, 16.35-18.00u, zwart-wit.

.Frantic (Roman Polanski, 1987, VS). Ongewone, persoonlijke thriller beperkt zich strikt tot het point of view van de hoofdpersoon (Harrison Ford): een in-fatsoenlijke Amerikaanse arts die in Parijs zijn spoorloos verdwenen vrouw zoekt en zich geconfronteerd ziet met xenofobie en terreur. RTL5, 20.00-22.15u., onderbroken door reclame.

.The Game (David Fincher, 1997, VS). Geraffineerde thriller over schatrijke zakenman (Michael Douglas) die een uitnodiging krijgt aan een geheimzinnig spel deel te nemen. Intrigerende film over egoverlies en het plezier van een schijnwereld. Ned.3, 22.48-0.55u.

.Duel (Steven Spielberg, 1971, VS). Televisiefilm van Spielberg kreeg in Europa succesvol bioscooproulement en is een ijzingwekkende thriller die zich van puur filmische middelen bedient. Zakenman Dennis Weaver wordt geconfronteerd met anonieme vrachtwagen die hem op diverse manieren naar het leven staat. SBS6, 23.00-0.35u., onderbroken door reclame.

.Desert Bloom (Eugene Corr, 1986, VS). De atoomproeven in Nevada, 1951, als nostalgisch decor en symbolische achtergrond van een lichtvoetig psychologisch drama over de volwassenwording van een dertienjarig meisje: hoe Amerika zijn onschuld verloor. Aardig regiedebuut, halverwege Hollywood en de Amerikaanse onafhankelijken. Ned.1, 23.35-1.17u.

.To Catch a Thief (Alfred Hitchcock, 1955, VS). Lichtvoetige thriller van Hitchcock. Voormalige juwelendief Cary Grant beleeft aan Franse Rivièra romance met Grace Kelly en wordt ten onrechte verdacht van reeks inbraken. Kelly werd in de openingsscène door Hitchcock `opzettelijk ijskoud' gefilmd teneinde de eerste kus met Grant des te verrassender te maken. SBS6, 0.35-2.25u., onderbroken door reclame.

.Terra Nova (Paul Middleditch, 1998, Australië). In Rotterdam voor een Tiger Award genomineerd regiedebuut is verdienstelijk, opmerkelijk gefotografeerd portret van een labiele jonge moeder die met vierjarig dochtertje haar benauwende familie in Nieuw-Zeeland ontvlucht om in Australië in een appartementencomplex vol malloten een nieuwe draai te vinden. Ned.3, 0.55-2.22u.

.Smoke (Wayne Wang, 1995, VS). Een kettingrokende Harvey Keitel is de ideale hoofdpersoon van de complexe maar gemoedelijke film die schrijver Paul Auster en regisseur Wang maakten over de habitués van een sigarenzaak in Brooklyn. Het pad van Keitel wordt onder meer gekruist door een romancier met writer's block (William Hurt), een zwarte puber in moeilijkheden (Harold Perrineau jr.) en een aandoenlijke garagehouder met een geraamte in de kast (Forest Whitaker). BBC2, 1.45-3.30u., deels zwart-wit.

RADIO

Spijkers met koppen. Presentatoren Felix Meurders en Dolf Jansen presenteren het programma deze week vanaf locatie: een hotel in Zeist. Onder meer optredens van de band Daryll Ann die dit jaar op Pinkpop speelt. Cabaretier Jan-Jaap van der Wal verzorgt een gastcolumn. Radio 2, 12.00-14.00u.

Simek 's nachts. Martin Simek praat met Boudewijn de Groot over zijn liedjes, zijn jeugd, zijn huwelijken en zijn echtscheidingen.

Radio 1, 00.04-01.00u.

Kruispunt. Ds. Bas Plaisir van de Samen-op-Wegkerken over het fusieproces en de steeds terugkerende kritiek daarop. Verder onder meer een reportage over het drugspastoraat. Radio 1,18.33- 19.04u.