Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. VVD-erelid Hans Wiegel laat zijn licht schijnen over het roerige politieke landschap. Wat is er mis met de gevestigde Haagse machten en hoe waardeert hij de koers van zijn eigen partij na de komst van Pim Fortuyn? Ned.3, 12.07-13.02u.

Nieuws aan Tafel. Rick Nieman ontvangt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal, Fatima Elatik, PvdA-raadslid in Amsterdam en tv-presentator Victor Deconinck. Ze praten onder meer over de gemeenteraadsverkiezingen en moslimextremisme in Nederland. RTL5, 23.00-24.00u.

DOCUMENTAIRE

Gemengde liefde. Eerste van zes documentaires. De van Sardinië afkomstige Salvatore Lai kreeg in de jaren zestig een relatie met Jopie Hoornaar uit Gorinchem. Jopie werd hiervoor op staande voet ontslagen. De Vlaardingse Lucienne Sas vertelt hoe zij een relatie kreeg met de van oorsprong Surinaamse schrijfster Joanna Werners. Ned.3, 16.25-16.55u.

Close-up. Documentaire over de musical Grace, gemaakt voordat deze flopte. Zie tv-vooraf (zaterdag). Ned.1, 18.28-19.30u.

Dokwerk: De vrienden van Mugabe. Zes vrienden van de president van Zimbabwe vertellen wat er misging met zijn bewind. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.55-22.00u.

AMUSEMENT

Ook dat nog. Ad Melkert reageert op een open brief van Gregor Frenkel Frank, die zich in de uitzending van 24 februari afvroeg of de PvdA nog wel bestaat. Ned.1, 20.50-21.42u.

CULTUUR

Kunst... omdat het moet. Documentaire over Erich von Stroheim, acteur, regisseur en scenarioschrijver uit de periode van de zwijgende film. Hij creëerde zijn eigen mythe door zich voor te doen als de eenogige zoon van een Oostenrijkse officier. Niet alleen zijn afkomst en zijn handicap, maar ook het tussenvoegsel `von' waren verzinsels. Ned.3, 00.37-01.55u.

Zeeman met boeken. Komende woensdag 13 maart begint de boekenweek. Michaël Zeeman bespreekt met Xandra Schutte, Bas Heijne en Maarten Doorman boeken over `de liefde', het thema van de boekenweek, waaronder het boekenweekgeschenk De ijsdragers van Anna Enquist. Ned.3, 23.40-00.30u.

SPORT

NOS Studio Sport. In de middaguitzending onder meer aandacht voor de wereldbeker schaatsen in Inzell (1.500 meter mannen, 1.000 en 3.000 meter vrouwen) en het NK shorttrack in Den Haag. in de avonduitzending wedstrijden uit de KPN Eredivisie: Ajax-De Graafschap, Feyenoord-AZ en NEC-Willem II. Ned.2, 12.08-17.25u. en 19.00-20.50u.

Sport eredivisie op zondag. Te gast is Henk ten Cate, trainer van NAC. Naast samenvattingen van wedstrijden in de eredivisie een reportage over de Braziliaanse voetballers Sergio en Cristiano. Ze spelen allebei bij NAC en vertrekken na dit seizoen naar Roda JC. De twee vertellen onder meer welke rol het geloof speelt in hun voetbalcarrière. Ned.2, 22.45-23.35u.

FILM

Asterix en de helden / Astérix le Gaulois (René Goscinny & Albert Uderzo, 1967, Frankrijk). Eerste avondvullende tekenfilm met de dikke en de dunne Gallliër pleegt de liefhebber van de albums teleur te stellen. VRT, 13.35-14.40u.

.Kikujiro no noatsu (Takeshi Kitano, 1999, Japan). Achtste speelfilm van Kitano biedt zoete slapstick en goedmoedige gemeenheid in roadmovie waarin een jongetje en een door Kitano zelf gespeelde gangster op zoek gaan naar hun moeder. Ned.3, 14.00-15.47u.

Spawn (Mark A.Z. Dippé, 1997, VS). Populaire strip van Todd McFarlane lag ten grondslag aan staaltje actiehorror vol computergestuurde special effects. Hoofdpersoon geeft leiding aan duivels vernietigingsleger. Met Martin Sheen als helse CIA-baas. V8, 22.00-23.35u.

.Blue in the Face (Wayne Wang & Paul Auster, 1995, VS). Het collage-achtige vervolg op Smoke is een ontspannen liefdesverklaring aan Brooklyn, waar het speelplezier vanaf spat. In en om de sigarenwinkel van Auggie Wren (Harvey Keitel) wordt geruzied, geouwehoerd, gesmacht en gemopperd door onder anderen Lou Reed, Mel Gorham, Mira Sorvino, Giancarlo Esposito en Jim Jarmusch. BBC2, 1.40-3.00u.

.The Court Jester (Norman Panama & Melvin Frank, 1956, VS). Kostelijk vehikel voor Danny Kaye is parodie op middeleeuwse kostuumfilm. Hofnar raakt betrokken bij verzet tegen tirannieke koning. Ook met Basil Rathbone, Angela Lansbury. Maandag, SBS6, 13.10-15.05u.

Tycoon (Richard Wallace, 1947, VS). Melodramatische avonturenfilm met John Wayne als ingenieur die in het Andesgebergte een spoorwegtunnel aan moet leggen en onderwijl verliefd wordt op de dochter van zijn opdrachtgever. Maandag, BBC2, 14.10-16.15u.

RADIO

O.V.T. Vanaf half twaalf het tweede deel van het drieluik `De priesterfabriek' over het kleinsemininarie Apeldoorn, waar in de jaren vijftig jongens van 12 tot 18 jaar tot priester werden opgeleid. Radio 1, 10.00-12.00u.

Vrije geluiden. Volksmuziek van de Albanese Lela-familie, die in 1993 al te zien was in Reiziger in muziek, en een optreden van saxofonist en klarinettist David Kweksilber. Hij brengt een compositie van Maarten Altena ten gehore. Daarnaast een staaltje `acrobatistische pianistiek' van het duo Pauline Post en Nora Mulder. Ned.3, 11.00-12.00u.

Uit het nieuws. Serie live-gesprekken met mensen die ooit in het nieuws waren. Max van Weezel praat met Hans van den Broek, oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig Eurocommissaris. Radio 1, 21.00-22.00u.