Sharon wil praten over vredesregeling

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft gisteren, op de bloedigste dag sinds het begin van de Palestijnse opstand, gezegd te willen praten over vrede, ook al houden de gewelddadigheden aan.

De escalerende oorlog tussen Israël en de Palestijnen bereikte gisteren een dieptepunt met de dood van zeker 58 Palestijnen en 6 Israëlische militairen. Het was de gewelddadigste dag sinds het begin van de tweede intifada, de Palestijnse opstand die zeventien maanden geleden is begonnen.

Desondanks toonde Sharon gisteren bereidheid zijn eis van zeven geweldloze dagen alvorens te willen praten over vrede, te laten varen. Dat maakte hij kenbaar tegenover de Israëlische televisiezender Kanaal twee na een telefonisch gesprek eerder die dag met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. De Verenigde Staten besloten twee dagen geleden om de Amerikaanse bemiddelaar Antony Zinni terug te sturen naar het Midden-Oosten. Zowel Israël als de Palestijnen hebben de komst van Zinni verwelkomd.

Het Amerikaanse plan van bemiddeling omvat twee voorstellen voor het bereiken van een bestand en de hervatting van de vredesonderhandelingen. De voorstellen zijn opgesteld door George Tenet, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst en een internationale commissie onder leiding van de voormalige Amerikaanse senator George Mitchell.

Sharon heeft gisteren gezegd dat hij vastbesloten is een staakt-het-vuren mogelijk te maken. Maar zolang Palestijnse moslimextremisten doorgaan met aanslagen, zal hij actie tegen hen blijven ondernemen. Israël ,,is bereid de discussie aan te gaan over het Tenet-plan, en als de terreur aanhoudt, zullen wij onze activiteit [van onderhandelen] voortzetten'', aldus Sharon.

Zeker is dat de uitspraak van Sharon op weinig vertrouwen kan rekenen onder de Palestijnen. De Palestijnse slachtoffers van gisteren kwamen allemaal om na tegenaanvallen van Israël op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. De aanvallen waren het antwoord op de aanslag door een jonge Palestijn op een middelbare school in de joodse nederzetting Atzmona. Daarbij kwamen vijf studenten van een officiersopleiding om het leven.

Ook de Europese Unie onderneemt pogingen om het escalerende geweld in het Midden-Oosten een halt toe te roepen. De Europese gezant voor het Midden-Oosten, Miguel Moratinos, heeft gisteren gezegd dat de EU in onderhandeling is met Israël over de deelneming van Arafat aan een Arabische top, later deze maand in Libanon. Daar zal worden gepraat over een Saoedisch vredesvoorstel.

Moratinos zei vanuit Libanon dat de EU het plan van de Saoedische kroonprins Abdullah steunt. Dat beoogt de garantie van vrede, handel en veiligheid aan Israël in ruil voor terugtrekking uit de gebieden die het land na het offensief van 1976 heeft bezet. Abdullah heeft gezegd dat zijn voorstel alleen kan worden besproken wanneer Arafat deelneemt aan de Arabische top. Israël beperkt al maanden lang de bewegingsvrijheid van Arafat tot Ramallah op de Westelijke Jordaanover.