Schubert Symfonieën

Het mooiste was het natuurlijk geweest als Schubert in een brief had aangekondigd: ,,Ik ga nu mijn Onvoltooide symfonie componeren.'' Vooral als er nog een brief was met ,,Mijn Onvoltooide symfonie is eindelijk af!!'' Maar we weten niet waarom Schuberts `Unvollendete' niet is voltooid, dus wordt er al anderhalve eeuw naar gegist. In de 19de eeuw, toen men ook sfeervolle ruïnes in parken bouwde, vond men zoiets juist mooi: in het fragment weerspiegelt het geheel. `O, rijkdom van het onvoltooide!' dichtte J.H. Leopold.

Nikolaus Harnoncourt denkt dat de Achtste symfonie helemaal niet onvoltooid is. Het eerste deel is dan `de moeder', het tweede `de vader'. Er is wel een onvoltooid Scherzo. Maar misschien had Schubert geen zin meer, anderen komen aan met zijn syfilis. Het kan natuurlijk ook dat de rest gewoon kwijt is. Herbert Blomstedt dirigeert de Staatskapelle Dresden in ieder geval zolang er noten zijn. Soms lijkt hij te denken dat het muziek van Bruckner is: twee componisten voor één geld.

Schubert Symfonieën 8 en 5. (Berlin Classics 009393982)

    • Kasper Jansen