Schoen en schrijver

Welke schrijver prefereert welke schoenmode? Een modepuzzel voor de Boekenweek.

Als opmaat voor de Boekenweek, die dinsdag begint met het Boekenbal, bezocht Leven &cetera's `Mode op straat' afgelopen week de presentatie in Amsterdam van de debuut-dichtbundel Verzameld Werk van schrijver en Volkskrant-columnist Martin Bril, om verschillende schrijvers en columnisten naar hun schoenen te vragen. De meeste auteurs blijken uitgesproken opinies te hebben over hun schoeisel. Om bij te dragen aan de Boekenweek-feestvreugde hebben we er een schrijvers-en-schoenenquiz van gemaakt. Links vindt u de schoenen met bijbehorende citaten van de schrijvers. Die zijn genummerd. Onder vindt u de portretten en namen van de dragers, aangeduid met letters. De opdracht is: zoek de juiste naam bij de juiste schoenen-met-citaat (dus bij nummer 1 hoort naam...). Stuur uw oplossing naar onderstaand adres en maak kans op een boekenbon van 20 euro.

Overigens spelen schoenen ook een rol in Brils dichtbundel (uitgeverij 521), zoals in het gedicht Akerstraat, waarin de dichter schrijft: `Om de hoek van waar ik ooit woonde/ In Groningen ligt een straatje dat/ Nog steeds precies hetzelfde straatje is/ Met 's avonds laat dezelfde glinstering/ Op de natte keien, dezelfde echo van/ Mijn voetstappen die hier voor altijd/ Eenzaam klinken, zelf als ik zij aan zij/ Ga met een vrouw op hakken.'

Stuur voor dinsdag 19 maart een mailtje aan Leven@nrc.nl (ovv schoen) of een kaartje met de juiste cijfer-lettercombinatie schoenen-schrijver aan Leven &c, NRC Handelsblad, Herengracht 545, 1017 BW Amsterdam. Uitslag 23 maart.