Schaatsbelgen ruziën over WK

Andre Vreugdenhil neemt het ploeggenoot Bart Veldkamp hoogst kwalijk, dat hij is gepasseerd voor het wereldkampioenschap allround schaatsen, komend weekeinde in Heerenveen. Beiden komen uit voor België, dat één startplek te verdelen heeft.

De ergernis van Vreugdenhil vloeit voort uit de Europese kampioenschappen in Erfurt, waar hij verrassend zesde werd en Veldkamp met een dertiende plaats het tweede startbewijs voor de Belgen verspeelde. Vreugdenhil vindt dat hij op sprotieve grond recht heeft om in Heerenveen te starten.

De Belgische schaatsbond besloot afgelopen week echter Veldkamp voor de WK in te schrijven. Hij is beter op de lange afstanden, oordeelden de Belgische schaatsbobo's.

Het management van de Wehkamp-ploeg reageerde opgelucht. ,,Omdat we in onderhandeling zijn met een sponsor, is het met mijn staat van dienst beter dat ik rijd'', legde Veldkamp uit.

Vreugdenhil noemde de argumenten flauwekul, tot woede van Veldkamp. ,,Het doet wel pijn als iemand, die je twee jaar hebt gesteund, zich zo opstelt.''

Gianni Romme stelde gisteren de eindzege veilig in het gecombineerde wereldbekerklassement over 5.000 en 10.000 meter. Daarmee is 14.000 dollar gemoeid.

Romme verzekerde zich van de hoofdprijs door tweede te worden op de afsluitende vijf kilometer van het seizoen. Hij noteerde een tijd van 6.37,82, waarmee hij alleen de Noor Ervik (6.36,00) voor zich moest dulden. De derde tijd was voor de Amerikaan Parra: 6.39,79.

Op de 500 meter veroverde olympisch kampioene Catriona LeMay-Doan de wereldbeker. De Canadese won voor de zevende keer dit seizoen een wereldbekerwedstrijd. LeMay was in 38,60 eenhonderdste van een seconde sneller dan de Duitse Garbrecht.

Andrea Nuyt werd vierde in 38,92 en bleef vierde in de wereldbekerstand.