Saumur wil af van ingevroren doden

Lokale autoriteiten in de West-Franse stad Saumur aan de Loire hebben de rechter gevraagd twee ingevroren lichamen van hun rustplaats te laten verwijderen. Raymond Martinot en zijn vrouw Monique liggen in een kelder van hun landgoed te wachten, tot de wetenschap toelaat hen weer tot leven te wekken.

Martinot vroor in 1984 eigenhandig zijn vrouw in, nadat zij was gestorven aan kanker. Toen de inmiddels 80-jarige bioloog een paar weken geleden zelf overleed, werd hij volgens zijn eigen instructies ingevroren door zoon Remi. Zo vestigde hij ongewild opnieuw de aandacht op de zaak. Nu zal onderzocht worden wat met de lichamen moet gebeuren, en of Remi een misdrijf begaan heeft.

,,In dit land moeten overledenen begraven worden, of gecremeerd'', zei een Franse openbare aanklager tegen de BBC. Daar denkt de advocaat van de Martinots, Alain Fouquet, anders over: ,,Geen enkele wet verbiedt deze manier van begraven.''

Nog geen twee jaar geleden wilden broer en zus Leroy op het Franse eiland Reunion hun moeder in een diepvries bewaren. Hoewel ze beiden al vijftig jaar waren, konden ze nog steeds niet zonder haar. Maar de rechter oordeelde toen ook, dat ,,een dode mens bewaren door invriezen geen wettige manier is om een lichaam te behandelen''.

In de meeste Europese landen is het invriezen van lichamen verboden. Daarom laten aanhangers van de zogeheten cryogene wetenschap, de `leer van de zeer lage temperaturen', zich invriezen in Amerika, waar het in veel staten wel mag. Er hangt een stevig prijskaartje aan: in Alcor, een van de bedrijven die een nieuw leven beloven, kost het invriezen van de hersenen 50.000 dollar, en het hele lichaam 120.000 dollar. Martinot maakte er zich met zijn eigen vrieskelder vast iets goedkoper van af.