Paris très world

Vroeger was het Quartier Latin in Parijs, waar je Sartre en De Beauvoir in het wild kon tegenkomen, hip. Het woord `hip' is vervangen door `cool'. Quartier Latin is uit. Nu is het de buurt van de Bastille, het Canal Saint Martin en Oberkampf. Met een beetje geluk zie je daar Prinses Erika en Lou Douillon. Moet je natuurlijk wel weten wie dat zijn. Deze snob-wijsheden haal ik uit het gidsje Paris Cool. In de meeste grote steden in Europa kun je Japans, joods, Spaans, Mexicaans en Vietnamees eten. Maar Afghaanse, Russische en Koreaanse restaurants zijn moeilijker te vinden. Niet in Parijs, waar het wemelt van de exoten en vegetarische restaurants. Paris is `très world' meldt deze gids. Voor een boeiende culinaire speurtocht door Parijs noem ik enkele adressen.

Tibetaans eten: Lhassa, 13 rue de la Montagne-Sainte-Geneviève (5e quartier) en bij Tashi Delek, 4 rue des Fossés-Saint-Jaques (5e). Egyptisch drinken thee en vruchtencocktails in verschillende smaken doe je bij Le Café Egyptien, 112 rue Mouffetard (5e) en bij Le Salon Egyptien, 77 rue du Cardinal-Lemoinde (5e). Voor een 100 procent biologische keuken kun je terecht bij Le Quatre et une Saveur, 72 rue Cardinal-Lemoine (5e). Elke dag nieuwe gerechten op het menu. Aquarius, 54 rue Saint-Croix-de-la-Bretonnerie (4e) is een vegetarisch restaurant. Hier eet men tofu-kroketjes, een algensalade en paddestoelen in bladerdeeg. Actievoerder José Bové is klant van het bohemien restaurant in l'Ancienne Menuiserie, 29 rue des Trois-Bornes (11e) dat als squat-chic wordt aanbevolen. Het eten is er degelijk Frans: salade van de dag, citroentaart en een kaasplateau.

Vandaag een recept voor een voorgerecht voor 4 personen: gebakken lof met paddestoelen, kaas en noten.

Bereiding: Maak de lof schoon. Snijd de stronkjes in de lengte in vieren. Snijd de oesterzwammen in repen. Maak van de noten grove kruimels. Verkruimel de roquefort. Smelt de boter in de koekenpan en bak de lof en oesterzwammen enkele minuten aan alle kanten op een middelhoog vuur. Roer de crème fraîche en noten erdoor. Schep het mengsel in vier vuurvaste schaaltjes. Verdeel de roquefortkruimels over de schaaltjes en zet deze even onder de hete ovengril. Dien meteen op.

    • Anne Scheepmaker