Overnames vallen Euronext zwaar op de maag

Euronext heeft er een zware dobber aan beleggers te overtuigen dat het opslokken van andere Europese beurzen waarde schept.Het beursbedrijf is het fusieproduct van de effectenbeurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam en heeft zojuist Lissabon aan dat rijtje toegevoegd.

Als onderdeel van deze transacties heeft het zes derivatenbeurzen geërfd en onlangs heeft het de Londense derivatenbeurs Liffe gekocht. Euronext moet nu de integratieplannen voor deze elf beurzen tot een goed einde zien te brengen. Daar is een hoop tijd voor nodig, maar het gevaar bestaat dat het bestuur nog steeds honger heeft en blijft uitkijken naar andere hapjes, in plaats van aandacht te besteden aan het bedrijf dat het reeds in handen heeft. Euronext wil waarschijnlijk nog achter de Italiaanse beurs en wellicht ook de Spaanse beurzen aan en zal dan proberen de puntjes op de i te zetten door samen te gaan met de London Stock Exchange (LSE).

Maar ook de resultaten van het beursbedrijf lijken ondermaats. De aangepaste operationele winst is vorig jaar met 26 procent gedaald, wat voor een deel wordt verklaard door de integratiekosten. Daarentegen zag Deutsche Börse, dat zich niet zo hongerig heeft getoond, zijn operationele winst met 28 procent stijgen. Natuurlijk profiteerden de Duitsers van hun derivatendivisie Eurex en moet Euronext dit jaar een steuntje in de rug krijgen van Liffe. Maar ook de operationele winst van de LSE, die geen derivatendivisie heeft, is volgens haar laatste tussentijdse verslag met 18 procent gestegen. De koers van Euronext is sinds de beursgang afgelopen juli met 6 procent gedaald, terwijl die van Deutsche Börse in dezelfde periode met 25 procent is gestegen en die van de LSE met 18 procent.

Gerekend in meervouden van de koers-winstverhouding wordt Euronext verhandeld tegen een korting van 25 procent ten opzichte van de Duitsers en de Engelsen. Totdat het concern kan aantonen dat het met succes kan verteren wat het al heeft opgeslokt en dat het niet nog meer geld in het rond wil strooien om maar te kunnen blijven dooreten - want Liffe was een behoorlijk kostbare maaltijd - doen beleggers er goed aan op hun hoede te blijven.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

    • Leslie de Quillacq