Onenigheid bedrijven en staat over JSF

Tussen de overheid en de Nederlandse bedrijven die willen meedoen aan de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF) is onenigheid ontstaan.

Beide partijen geven een verschillende uitleg aan de financiële onderbouwing van het JSF-besluit. Daardoor is er nog steeds geen contract ondertekend tussen de overheid en het NIFARP (Netherlands Industrial Fighter Aircraft Replacement Platform), de bundeling van bedrijven die participeren in het JSF-project.

Het kabinet besloot vorige maand voor 800 miljoen dollar deel te nemen aan de ontwikkeling van de JSF, de beoogde opvolger van het F-16 gevechtsvliegtuig. Het NIFARP, dat miljardenorders hoopt binnen te halen, zei toe op termijn een deel van dat bedrag terug te storten in de staatskas. Maar de industrie blijkt er altijd vanuit te zijn gegaan dat aan die terugbetaling ,,een maximum van 191 miljoen euro'' was verbonden, zo blijkt uit interne NIFARP-documenten.

Minister Zalm (Financiën) ontkent vandaag in NRC Handelsblad dat dit is overeengekomen. ,,Maximering van 191 miljoen is voor de overheid geen optie.'' Mocht het JSF-project financieel slechter uitvallen dan verwacht, dan moet het bedrijfsleven het ontstane tekort aanvullen. Daarvoor is volgend de bewindsman geen plafond. NIFARP-voorzitter K. Vis zegt daar niet akkoord mee te kunnen gaan. ,,De industrie is bereid een bijdrage te leveren. Maar wij gaan geen blanco cheque tekenen.''

Zalm bevestigt nogmaals dat de JSF-deal de schatkist uiteindelijk niets mag kosten. De investeringen moeten terugkomen via royalty's en kortingen als de JSF wereldwijd gaat worden verkocht en Nederland daarvan meeprofiteert. Sluitpost van de financieringsbronnen is de afdracht van het bedrijfsleven, aldus Zalm.

Het NIFARP zou gisteren met ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken praten over de letter of intent, maar zegde die bijeenkomst af. Overigens kan van nieuwe onderhandelingen ,,geen sprake zijn'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Financiën.

Maandag begint het parlement aan een serie hoorzittingen over het JSF-besluit. Op 2 april is er een afrondend Kamerdebat.

Ruzie: pagina 21

Onbemand vliegtuig: pagina 7

    • Steven Derix
    • Joost Oranje