Nieuwe naam en nieuwe taken voor STE

De Stichting Toezicht Effectenverkeer krijgt een nieuwe rol en een nieuwe naam. Voortaan gaat de belangrijkste toezichthouder op de financiële markten door het leven als de Autoriteit Financiële Markten, kortweg Autoriteit-FM. De afkorting AFM bleek al gebruikt te worden door een bedrijfje uit Nieuwegein.

Directe aanleiding voor de naamswijziging is de hervorming van het toezicht op de financiële sector, waardoor de voormalige STE er een keur aan taken heeft bij gekregen. Van oorsprong houdt de Autoriteit zich bezig met de bewaking van `zuivere' marktverhoudingen en het opsporen van misbruik van voorkennis. Sinds kort heeft de toezichthouder de verantwoordelijkheid voor de controle op de gang van zaken bij openbare biedingen op effecten. Voorheen deed de Sociaal Economische Raad dat, het adviesorgaan van de regering waarin werknemers, werkgevers en kroonleden zitting hebben.

Deze maand start de financiële waakhond met toezicht op het gedrag van verstrekkers van consumptief krediet en op de `financiële bijsluiter': een code die de consument ertoe in staat moet stellen producten als koopsompolissen en beleggingsproducten beter met elkaar te kunnen vergelijken. Wat zijn de risico's van een product? Wat zijn de opbrengsten? Wat gebeurt er bij tussentijdse afkopen? Waar kan de consument klagen? De bijsluiter vormt volgens de Autoriteit Financiële Markten het antwoord op ,,een groeiend onbehagen''. De toezichthouder heeft de bijsluiter op consumenten getest en kreeg reacties te horen als: `Had ik dit geweten, dan had ik het product nooit gekocht', maar ook andersom. Vele geënquêteerden lieten blijken dat ze de informatie van de bijsluiter graag eerder hadden geweten.

Het gedragstoezicht op beleggingsfondsen wordt deze zomer van De Nederlandsche Bank overgenomen. Bovendien wil de overheid het toezicht op jaarverslaggeving door bedrijven eveneens bij Autoriteit-FM onderbrengen.