Na afloop

Bezoekers van de Leidse bioscoop Lido geven hun mening over de film A Beautiful Mind, over het leven van wiskundige John Nash.

Tineke van den Dries (48) werkt in de gezondheidszorg: ,,Ik vond de film mooi. Er zat een verrassende wending in het plot en die was goed gevonden. Wij kennen zelf iemand die schizofreen is. Ik vond dat Russell Crowe die schizofrene man [Nash] realistisch speelde. In het begin van de film, tijdens de studietijd van Nash, is de film wel een beetje overdreven. Echt Amerikaans. Die wiskundestudenten zijn van die echte weirdo's, maar gaandeweg, als hij die vrouw leert kennen, dan sleept de film je mee.''

Anthony van den Dries (59), ambtenaar: ,,We wilden eigenlijk naar die Franse film [Le Fabuleux Destin D'Amélie]. Maar ik ben blij dat we hier terecht zijn gekomen. De film heeft een indringende opbouw. Net zoals die Italiaanse film, met dat kind, hoe heet ie ook al weer. Ik vond het mooi dat zijn gedrag [van John Nash] door zijn jonge medestudenten wordt geaccepteerd. Dan zie je hem langzaam steeds ouder worden. De sprongen in de jaren zijn herkenbaar en zorgvuldig gedaan. Door de haardracht en het type auto's waan je je telkens in een andere tijd.''

Bert Jonk (55), voormalig leraar: ,,Ik vond de film matig. Vergeleken met de biografie, die ik gelezen heb, was hij erg oppervlakkig. Je komt er niet echt achter waarom nu juist deze man in staat is tot die fantastische wiskundige vondsten. Van zijn schizofrenie raak je overtuigd door de waanbeelden die je om hem heen ziet, maar niet door zijn spel [van Russell Crowe].''

    • Interviews Michiel van Nieuwstadt