Meedromen over mislukte musical

Terwijl de rechter volgende week moet beslissen over het faillissement van de musicalonderneming van Bert Maas, is er nog geen wolkje aan de lucht in de documentaire die de AVRO-rubriek Close Up zondag vertoont. De uitzending wordt weliswaar in- en uitgeleid door een tekstje over de desastreuze afloop van 's mans Grace-avontuur, maar het documentaristenpaar Izzy Abrahami en Erga Netz heeft zich geheel vereenzelvigd met de man en zijn droom. Van enige afstand of reserve – tijdens de opnamen moest immers nog maar blijken of het allemaal zou lukken – is geen sprake. Maas droomt van een musical over Grace Kelly, en de filmers dromen met hem mee.

En zo is de mislukte producent in Grace Kelly, de musical en de droom de hoofdpersoon in een overgeromantiseerd sprookje dat zich afspeelt op een groot aantal locaties: het Waterlooplein waar hij begon, het protserig ogende huis in België dat hij nu bewoont, de schrale flat in Oost-Duitsland waar hij als handelaar heeft gewoond, de joodse begraafplaats waar zijn vader ligt, het zonovergoten Monte Carlo waar hij zich aan het prinselijk paleis vergaapt, en het drassige terrein tegenover de Arena in Amsterdam-Zuidoost waar vorig jaar het Grace-theater verrees. Dat het toen al veel meer begon te kosten dan hij had gedacht is in de film niet te merken. Voor de camera hield hij zich groot.

Hoe het maken van zo'n musical in zijn werk gaat en welke valstrikken er op de weg van een producent zonder enige ervaring of goede adviseurs liggen komt niet aan de orde. Cy Coleman (muziek) en Seth Gaaikema (tekst) komen maar heel even aan het woord, net als de hoofdrolspelers en de regisseur. En wat ze zeggen gaat vooral over een man die er alles voor over heeft om zijn droom waar te maken: fantastisch, geweldig. Zelfs de Amsterdamse burgemeester Cohen laat zich er op voorstaan dat hij werd meegesleept door Maas' enthousiasme en de toestemming voor de bouw van het (tijdelijke) theater dus zo snel mogelijk heeft geregeld.

De documentaire wordt toch nog uitgezonden, aldus de AVRO, omdat die over Bert Maas gaat, en niet over the making of Grace. Maar onwerkelijk is het wel, en ook de schuldeisers zullen er zo hun eigen gedachten bij hebben.

Close Up: Grace Kelly, de musical en de droom, AVRO, zondag, Ned.1, 18.28-19.30u.

    • Henk van Gelder