Madagascar: leger steunt oppositie

De Madagascarese oppositie heeft zonder verzet van het regeringsleger het ministerie van Defensie overgenomen. De passieve houding van het leger duidt erop dat de oppositie de steun heeft gekregen van de Masagascarese strijdkrachten in het conflict over de uitkomst van de presidentsverkiezingen van 16 december. Hoewel de uitslag van die verkiezingen voor geen van de kandidaten een duidelijke meerderheid heeft opgeleverd heeft oppositieleider Marc Ravalomanana de overwinning opgeëist. Omdat Ravalomanana een tweede verkiezingsronde heeft uitgesloten, weigert de zittende president Didier Ratsiraka, op te stappen. Ratsiraka was tot zijn verkiezing in 1996 zeventien jaar lang de militaire leider op het eiland. Ravalomanana heeft Ratsiraka van verkiezingsfraude beschuldigd en is vastbesloten niet te wijken. Ravalomanana heeft met de inname van het ministerie van Defensie alle ministeries in de hoofdstad in handen.