Luthomania

Ze sprankelden fris in Vrije Geluiden, het VPRO-programma op zondagochtend. De Belgische luitspeler Philippe Malfeyt plus twee tot Belg bekeerde collega-tokkelaars: Abid el Bahri op de Arabische ud en Hua Xia op de Chinese pipa. Samen het trio Luthomania dat op Périples een enorm muzikaal terrein bestrijkt.

Soms, zoals in het dansante Chaconne wordt er naar de Europese Barok verwezen, in andere stukken denk je aan (zigeuner)jazz, flamenco of muziek uit India. Wat deze genres bindt; de ruimte voor improvisatie, fungeert ook als bindmiddel voor dit trio. Daarom wordt er regelmatig van rol gewisseld, nu eens neemt de luit de koppositie, dan weer demarreren de pipa of ud. Het resultaat is een spelletje dat niet verveelt, ondanks de wetenschap dat het net als bij die kermiskoersen doorgestoken kaart is. Soms ondersteunt percussie het trio; een beetje doping hoort erbij, weet elke soigneur. Als de rit er op zit, barst je als luisteraar zo van de adrenaline dat je weer bij Welcome begint. Luthomania leidt tot verslaving.

Luthomania: Périples (Papyros MWCD 5008)

    • Frans van Leeuwen