Kmart: 22.000 banen weg

De Amerikaanse winkelketen Kmart, dat in januari uitstel van betaling aanvroeg, zal 284 winkels sluiten en 22.000 banen schrappen.

De bedoeling van deze maatregel is om zo aan het faillissement te ontsnappen. Door de maatregel verdwijnen in de Verenigde Staten 13 procent van de 2.114 Kmart-winkels en bijna 9 procent van het personeelsbestand van 250.000 man. Omdat uitstel van betaling is aangevraagd moet de rechter de maatregel nog goedkeuren. Het aandeel sloot gisteren in New York ruim 4 procent hoger. Het was een van de meest verhandelde fondsen.

Tot de winkels die dicht gaan behoren 271 discount-winkels (Kmart is de uitvinder van het discountprincipe) en 12 supercentra in 40 staten. Kmart verkoopt kruidenierswaren en andere koopwaar.

Voor analisten is het onduidelijk hoe Kmart de winstgevendheid in de winkels die openblijven wil opvoeren, terwijl de concurrentie van bijvoorbeeld Wal-Mart en Target moordend is. Wal-Mart staat bekend om zijn scherpe prijzen en Target onderscheidt zich door trendy kleren en huishoudelijke design-artikelen. De surseance van Kmart is de grootste uit de geschiedenis van de Amerikaanse detailhandel.