Gekke dwang

`Bied nooit sans, transfereer zoveel je kan en steun me al op een driekaart', zo luiden traditioneel de afspraken die spelers met hun vrouwelijke partners maken voorafgaande aan een mixed toernooi. Gelukkig was van een dergelijke machobenadering weinig te bespeuren op het NK mixed van vorige week in Utrecht. Onder aanvoering van liefst drie Venice Cup-winnaars, laat de vrouwentop niet over zich heenlopen. De titel ging naar Catja Guys en Simon de Wijs. De Haags-Rotterdamse combinatie bleef Elly en Henk Schippers met een dikke halve procent de baas in een spannende finale. Spannend was ook het volgende spel:

O/NZ

♠ H V 6

♡ B 6 4 3

♦ B 9 5 2

♣ 5 4

♠ 10 7

♠ A B 9 8 5 3

♡ H 10 8

♡ 5

♦ V 10 8 4

♦ A 7 6

♣ V 9 8 7

♣ B 6 3

♠ 4 2

♡ A V 9 7 2

♦ H 3

♣ A H 10 2

Meestal opende oost, al dan niet via een Multi, met een zwakke twee in schoppen. De NZ paren die daarna in 4♡ aanlegden, moesten alle zeilen bijzetten. Tegen Jan Jansma's 4♡ kwam west uit met schoppen voor de heer en het aas. Het schoppennaspel was voor de vrouw, waarna ruiten voor de heer volgde en ruiten na, voor het aas van oost. Deze speelde een derde rondje schoppen, die Jansma voortroefde met ♡V. West zat hierop in een gekke driekleurendwang. Overtroeven is niet goed, want dan kan de leider op zijn gemak twee klaveren aftroeven in de dummy en zijn tien slagen een feit. Een van de lage kleuren afbreken helpt ook niet. Dan ontwikkelt de leider die kleur. In de praktijk gooide west een klaveren af, waarna Jansma via het aftroeven van een klaveren de kleur al hoog had en probleemloos de troeven kon trekken.

Al dit moois was niet besteed aan uw verslaggever die in hetzelfde contract zat en het op leerzame wijze verprutste: schoppen voor heer en aas, klaveren voor het aas, schoppen naar de vrouw en harten naar de vrouw voor de heer, harten terug voor de negen, ♣H, klaveren getroefd, ruiten naar de heer, klaveren getroefd met de boer en schoppen (ruiten weg uit de hand). Oost speelde weer schoppen en west kreeg troeftien als downslag in de surcoup.

    • Jan van Cleeff