FNV tegen SER-advies over WAO

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal heeft gisteren FNV Bondgenoten tevergeefs opgeroepen het SER-voorstel over de WAO te steunen. De bondsraad van FNV Bondgenoten heeft zich gisteren definitief tegen dit plan gekeerd.

Met name het niet meer aanvullen van het ziektegeld van zeventig procent van het loon in het tweede ziektejaar lag zeer gevoelig bij de leden. De bond valt er ook over dat werknemers die tot 35 procent arbeidsongeschikt zijn, in de nieuwe plannen evenmin een zeker salaris hebben. Voor hen dreigt volgens FNV Bondgenoten onredelijk inkomensverlies als zij minder gaan werken of ergens anders aan de slag gaan.

Maandag wordt er in de Federatieraad van de FNV, waarin alle FNV-bonden zijn vertegenwoordigd, over het SER-voorstel gestemd. FNV Bondgenoten is in zijn eentje goed voor 45 procent in het eindoordeel. Die bijeenkomst belooft spannend te worden. De vakcentrale blijft van mening dat het onderhandelaarsakkoord goed verdedigbaar is. ,,Het zal een stevig inhoudelijk debat worden'', verwacht een FNV-woordvoerder.

,,Nu nee zeggen tegen het SER-advies legt én de bal bij de politiek én zet de vakbeweging buiten spel'', aldus De Waal. ,,Je moet er toch niet aan denken dat mensen als Wilders van de VVD en Pim Fortuyn het voor het zeggen krijgen over de WAO. Dan lopen we zelfs de kans dat de hele WAO verdwijnt.''