Feesten onder de fresco's

In de Amsterdamse uitgaansgelegenheid Hotel Arena hebben de rugzaktoeristen plaatsgemaakt voor een partypubliek, zag Lukas Keijser. Studenten komen er nog steeds.

Een jaar of tien geleden heette Hotel Arena in Amsterdam nog Sleep-in en bood het onderdak aan rugzaktoeristen. In de kapel van het voormalig weeshuis dansten zij met wat buurtbewoners op seventies-muziek, nog voor de revival van disco, samen met Abba en Boney M. De dansruimte was net als het hotel verlopen, de ventilatie nihil. Aan het eind van de avond droop iedereen van het zweet. Dat werd alleen maar erger toen de seventies-avonden populair werden bij studenten. In een lange rij stonden ze voor de deur.

Inmiddels richt Hotel Arena zich niet meer op studenten en rugzaktoeristen, maar op reizigers met geld en partypubliek en is het een van de verantwoorder ingerichte gebouwen van de hoofdstad. De slaapzalen hebben plaatsgemaakt voor luxe hotelkamers. Er is een restaurant bijgekomen en de club en het café zijn totaal veranderd. Zo is het plafond in de kapel doorgebroken, waardoor de originele fresco`s tevoorschijn kwamen. Er is een indrukwekkende, kerkachtige ruimte ontstaan. Bovendien is er een tweede danszaal aangebouwd, met op zolder bedden waarop je kunt relaxen. Afgebladderde verf en lelijke tegels behoren tot het verleden. Met veel bruin, tapijt en tl is Hotel Arena strak. En belangrijker nog: het is er niet meer te warm dankzij airconditioning.

Om de metamorfose compleet te maken is de programmering van Hotel Arena totaal anders. Behalve in de kleine zaal geen platen van toen meer, maar dance. Joost van Bellen, bekend van de spectaculaire Speedfreax-feesten, de RoXy en discotheek More, organiseert de zaterdag. Vrijdag draait dj Thimbles, die voorheen onder meer muziek verzorgde op de drukbezochte rolschaatsdisco's in Escape en Marcanti. De jaren zeventig komen bij hem overigens wel af en toe terug, in de vorm van samples.

Hotel Arena is nu officieel één maand open. De club, die Tonight heet, heeft nog last van kinderziektes. Zo duurt het erg lang voordat je jas is opgehangen. De garderobe is niet breed genoeg om veel mensen tegelijk te helpen. Het is vooral vervelend, omdat de toiletten zich ernaast bevinden. Deze zijn open, waardoor het er erg naar riool ruikt. Maar er wordt aan gewerkt en aan publiek is er, zoals voorheen, geen gebrek. Op zaterdag is het nu de incrowd van het nachtleven, dankzij Van Bellen. Op de andere dagen zijn de bezoekers vooral weer studenten, onder wie opvallend veel meisjes. Ook komen er dan wat onhandig bewegende dertig-plussers.

Hotel Arena, 's Gravensandestraat 51, 020 8502460, www.hotelarena.nl

Lukas Keijser: lk@nrc.nl

    • Lukas Keijser