EU en VS ruziën weer over `Galileo'

De Europese Unie heeft Amerikaanse kritiek op haar plan voor een satellietennetwerk naast zich neer gelegd. De Verenigde Staten vinden het satellietennetwerk Galileo overbodig omdat er al een soortgelijk Amerikaans netwerk bestaat, Global Position System of GPS.

Eerder sprak het Amerikaanse ministerie van Defensie al de vrees uit dat Galileo door vijanden van de VS misbruikt zou kunnen worden. Nu heeft ook het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd dat een tweede satellietsysteem niet nodig is.

Een woordvoerder van de Europese Commissie in Brussel heeft echter laten weten dat de VS zich niet met het Europese besluit moeten bemoeien. ,,We houden niet van monopolies'', aldus de woordvoerder, die eraan toevoegde dat de EU-landen bijna akkoord zijn over Galileo.

Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië aarzelen tot nu toe over het project uit vrees dat het miljarden kostende systeem, bestaande uit zo'n veertig satellieten, commercieel niet haalbaar is. De Franse regering hamert op de noodzaak om het project uit te voeren. Anders, aldus president Chirac, wordt Europa op den duur economisch afhankelijk van de VS. Duitsland lijkt nu overstag.