Elephant Man

Toen de gecomputeriseerde reggae ofwel ragga een kleine tien jaar geleden probeerde door te dringen op de westerse markt, gebeurde dat vaak in de vorm van een wat gladjes klinkende crossover met r&b. In de huidige ragga zijn zulke compromissen ver te zoeken, maar de link met hiphop en r&b is er nog.

Op zijn tweede album Log On haalt Elephant Man recente hits aan, zoals Missy Elliotts Get Ur Freak On. Maar dat doet hij steeds op de keiharde, versoberde beats van de hedendaagse ragga. Het titelnummer, waarmee de plaat overdonderend opent, maakt effectief gebruik van het populaire Liquid Riddim. Vervolgens dendert Elephant Man 22 uitstekend geproduceerde nummers lang door over die opruiende, snelle raggabeats met zware bassen en knallende drums, die toch nog de nodige afwisseling in zich bergen. In een tussen zingen en rappen hangende stijl brengt Elephant Man heel wat te berde, waarvan dankzij zijn vette accent maar weinig te verstaan is. Gasten als Buju Banton en Ky-Mani Marley doen een duit in het zakje, terwijl Living In Hell een variant op het aloude Time Will Tell van Bob Marley blijkt te zijn.

Elephant Man: Log On (Greensleeves GRELCD266 distr. Munich)

    • Jacob Haagsma