DE WEEK

Zijn internationale

positie als kunststad kalft af. Amsterdam mist visie, ambitie. Bouwplannen stranden er, jong publiek wordt niet bediend en hedendaagse kunst is er onzichtbaar. Dat oordeel kwam van de Amsterdamse Kunstraad. Al eerder had hij uitgerekend dat van de drie grootste steden Amsterdam het minst aan kunst en cultuur uitgeeft.

De grootste partij, de PvdA, won er woensdag 0,6 procent.

Rotterdam geeft het meeste geld uit aan kunst en cultuur. Zijn internationale aanzien als kunstenstad groeit. In de Museumnacht van afgelopen weekend was de toeloop naar de 29 musea zo massaal, dat medewerkers de stroom niet aankonden.

De grootste partij, de PvdA, verloor er woensdag 7,7 procent.

Ik begrijp de uitslag niet, zei de minister van Financiën die avond.

You're either

with us or against us, had Bush gezegd. Hij had zich nog niet achter zijn hoge tariefmuren verschanst, of de hele wereld liep storm tegen hem, Europa voorop. De krant die hem altijd door dik en dun steunt, de Wall Street Journal, haalde met grommende instemming zijn voorganger aan, die tot nu toe alleen aanspraak op minachting maakte. Zelfs Clinton had door dat je de staalfabrikanten niet met protectionisme moet steunen, Mr. President!

Bush gokt met zijn importheffingen op verkiezingswinst straks voor het Congres. Voor de dinosaurussen onder de staalfabrikanten zijn de tariefmuren uitstel van hun doodvonnis. De kleine, hoogst productieve staalfabrikanten lachen in hun vuistje. De Amerikaanse consument is uiteindelijk de klos. De voormalige aartsvijand trof onmiddellijk sancties: er komt geen kip uit de VS Rusland meer in.

Supermarktconcern

Ahold is lelijk bezeerd door Argentinië. Het moet geen 100 miljoen euro, zoals het aanvankelijk dacht, maar bijna een kwart miljard euro opzij zetten om de gevolgen van de Argentijnse crisis op te vangen. Ahold houdt rekening met nog meer tegenslag. De winst groeide vorig jaar met nul procent. Hoge bomen vangen veel wind.

De verlieslijdende concurrent in Nederland, Laurus, krijgt hulp uit Frankrijk. Casino, de Franse supermarktketen, neemt een groot belang dat later mogelijk oploopt tot 51 procent. Ook Nederlandse banken springen royaal bij.

Douwe Egberts vervangt zijn meer dan een eeuw oude beeldmerk – een vrouw in Friese klederdracht – door een `Aroma Lady', een logo dat dit keer voor heel Nederland moet staan, want de koffiegeur strijkt langs haar gezicht als hasjdampen, zegt tenminste de ontwerper die het beeldmerk niet maakte.

Een Nederlands

bedrijf kan vaten glycerine hebben geleverd aan Haïti, glycerine waarin zelfs anti-vries is gevonden, de directie kan deze glycerine hebben voorzien van de kwalificatie `geschikt voor medisch gebruik', de directie kan de glycerine hebben ingekocht, tot koortswerende siroop hebben laten verwerken en hebben verkocht, 60 kinderen op Haïti kunnen desnoods sterven, de minister van Justitie kan aan de Kamer schrijven dat de handelwijze van de directie geen reden is voor strafvervolging.

De HBO-fraude

heeft zijn eerste slachtoffer geëist. Een ambtenaar met de rang van directeur is door de minister op non-actief gesteld. De ambtenaar wist al anderhalf jaar van de fraude via een `klokkenluider'. Een brief van een tweede `klokkenluider' circuleerde vijf maanden op het ministerie voordat die de minister bereikte. Een Kamermeerderheid eist een onafhankelijk onderzoek door de Rekenkamer. De partij waartoe de minister behoort eist niets.

In de Rotterdamse

haven vloog een vissersboot in brand. Omdat uiterst gevaarlijk gifgas kon vrijkomen, sloegen de autoriteiten groot alarm. In Vlaardingen gingen de sirenes af, ten teken dat de bewoner binnen moet blijven en ramen en deuren sluiten. Stembureaus sloten voortijdig. Veel mensen gingen de straat op om een betere indruk van de aard van het gifgas te krijgen. Uren later bleek het gas volgens de autoriteiten ongevaarlijk.

In Vlaardingen werd die dag net als in Best het eerste burgemeestersreferendum gehouden. De kandidaat van de grootste gevestigde partij won, volgens zijn tegenstrever van de op een na grootste gevestigde partij omdat die een populistische campagne had gevoerd.

Ik snap niets van de verkiezingsuitslag, zei de minister van Financiën die avond.

    • Paul Friese