Brandy

Toen Brandy 23 jaar geleden ter wereld kwam, zei haar moeder tegen de dokter: ,,U was zojuist getuige van de geboorte van een ster.'' De zangeres uit McComb, Mississippi was voorbestemd om, met een beetje hulp van haar ouders, beroemd te worden. Dat lukte al toen ze negentien was. Toen had Brandy een wereldhit met het liedje The Boy Is Mine dat dertien weken op nummer één van de Amerikaanse hitparade stond. Maar na de hitsuccessen kwamen de problemen – te zware werkdruk, lastige liefdes – en Brandy besloot zich terug te trekken uit de publiciteit.

Nu is ze terug met een nieuwe, derde cd, Full Moon, met daarop onder meer de geweldige single What About Us. De single bliept en reutelt als een synthesizer-orgie, onderstreept met een pulserende beat. Het biedt een fascinerend contrast tussen de beschaafd smekende stem van Brandy en het bizarre tableau van klanken dat haar omlijst. Dit meesterwerkje, dat in zijn doorgedraaide robotstijl nog een stapje verder gaat dan Missy Elliotts producties, komt uit de handen van Rodney Jerkins. Deze Jerkins, Brandy's vaste handlanger, was vorig jaar ook de producer van Michael Jacksons Invincible.

In de andere nummers op haar nieuwe plaat leefde Jerkins zich minder uit dan op de single. De in het arrenbie-genre bekende glazige violen en de wollige synthesizers worden wat te vaak aangewend. Maar de ritmes zijn kittig, en Brandy's stem klinkt in contrast daarmee juist mooi berustend. Het best zijn de liedjes die Jerkins buitenissigheid en Brandy's volwassen geluid combineren. Naar verluidt heeft Brandy haar periode van bezinning in afzondering doorgebracht. Daar mediteerde ze, en zocht de spirituele kant van het bestaan. Het heeft zijn vruchten afgeworpen. Dat ze als laatste nummer van Full Moon Phil Collins Another Day In Paradise meende te moeten coveren, vergeef je haar dan.

Brandy: Full Moon (Atlantic 7567 93110)

    • Hester Carvalho