Boete voor nalatige pseudotherapeut

Een inwoner van Druten moet ruim 18.000 euro smartengeld betalen aan een echtpaar uit zijn woonplaats. De rechtbank in Arnhem heeft gisteren bepaald dat de man onzorgvuldig heeft gehandeld, waardoor het echtpaar ten onrechte werd beschuldigd van incest.

Het is voor het eerst dat een ongediplomeerde hulpverlener word bestraft, omdat hij zich als therapeut heeft opgeworpen. De uitspraak is het slot van een jarenlange juridische strijd.

Volgens de rechtbank heeft de hulpverlener een vorm van therapie toegepast die door een deskundige als ,,beneden elke maat'' is bestempeld. De hulpverlener paste de techniek van zogeheten 'geleide herinnering' toe. Achteraf bleek dat hij deze techniek helemaal niet beheerste.

De vrouw, dochter van het echtpaar, kende de Drutenaar via haar werk. Zij kwam bij hem vanwege psychische problemen. De man mocht haar begeleiden in het kader van haar werk, maar was niet bevoegd om haar therapieën te geven. Aanvankelijk bezocht de vrouw hem eenmaal per week, maar later liepen de sessies op tot wekelijks drie of vier maal.

Jarenlang kon de vrouw ongeremd verhalen vertellen over haar gruwelijke incestverleden. Al pratende schilderde zij steeds gruwelijker scenario's, waarin zij onder meer melding maakte van het opeten van foetussen.

De Drutenaar steunde haar om aangifte te doen tegen haar ouders. Hij verzuimde de voors en tegens daarvan met haar af te wegen, zoals een professionele therapeut zou moeten doen. Daarmee heeft de man volgens de rechtbank onverantwoord gehandeld ten aanzien van zowel de ouders als de dochter.

De ouders namen geen genoegen met de zware beschuldigingen en startten een procedure om de handelwijze van de Drutenaar aan de kaak te stellen. De man moet de ouders ieder ruim 9.000 euro betalen, vermeerderd met rente vanaf 1997, plus ruim 3.000 euro aan proceskosten. (ANP)